Erişilebilirlik

İnsandan Hayvana İlk Corona Virüsü Taşıma Vakası


Bronx Hayvanat Bahçesi'nin Corona teşhisi konan 4 yaşındaki Malezya kaplanı Nadia
Bronx Hayvanat Bahçesi'nin Corona teşhisi konan 4 yaşındaki Malezya kaplanı Nadia

New York’un ”borough” olarak bilinen beş bölgesinden biri olan Bronx'taki hayvanat bahçesinde bir kaplanda Corona virüsü tespit edildi. Bu, virüsün insandan hayvana geçtiği ve hastalığa neden olduğu ilk vaka olarak kayıtlara geçti.

Hayvanat bahçesini işleten Doğal Yaşamı Koruma Cemiyeti, 4 yaşındaki Malezya kaplanına kuru öksürük nedeniyle Corona testi yapıldığını bildirdi ve üç kaplanla üç aslanda daha kuru öksürük semptomları olduğunu kaydetti. Açıklamada bu hayvanların hepsinin iyileşmesinin beklendiği kaydedildi.

Corona virüsünün hayvanlardan insanlara geçtiği sanılıyor. Reuters haber ajansına göre Hong Kong’da az sayıda hayvanın Corona pozitif olduğu tespit edilmişti. Ancak yetkililer bunun sıra dışı bir vaka olduğunu, zira Nadia adlı kaplanın semptom göstermeyen bir hayvanat bahçesi çalışanından hastalığı kaptığını kaydetti. Bronx Hayvanat Bahçesi veterineri Paul Calle, hangi çalışanın kaplana hastalık bulaştırdığını bilmediklerini söyledi.

”Bu, dünyada herhangi bir yerde bir kişinin bir hayvanı enfekte ettiği ve hayvanın hasta olduğunu gördüğümüz ilk vaka,’’ diyen veteriner Calle, bulguları diğer hayvanat bahçeleriyle ve kurumlarla paylaşacaklarını, bu şekilde hastalıkla ilgili daha fazla bilgi edinmeyi umduklarını ekledi.

Hayvanat bahçesi yetkilileri, diğer kaplanlar ve aslanların da semptom gösterdiğini, ancak aralarında en kötü durumda olan Nadia olduğu ve iştahsızlık baş gösterdiği için testin ona uygulandığını bildirdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG