Erişilebilirlik

Hz. Muhammed Filminin Yapımcısı Tutuklandı


Hazreti Muhammed’le alay eden filmi Müslüman dünyasında büyük infiale yol açan Mısırlı Kıpti asıllı yönetmen dün gece Los Angeles’ta tutuklandı.

Yetkililer 55 yaşındaki Nakoula Basseley Nakoula’nın geçmişte işlediği bir suçla ilgili olarak şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği için tutuklandığını, tutuklamanın “Müslümanların Masumiyeti” adlı filmle ilgisi olmadığını açıkladı.

Nakoula, 2010 yılında banka dolandırıcılığı suçundan hapse girmişti. Bir yıl sonra şartlı tahliye edilen yönetmenin yetkililerin izni olmadan bilgisayar ve takma ad kullanması yasaktı. Yetkililer Nakoula’yı sekiz ayrı ihlalle suçluyor.

Nakoula dün gece çıkarıldığı ilk duruşmanın ardından bilinmeyen bir yere götürüldü. Elleri kelepçeli ve yüzü kapalı olduğu gözlenen Nakoula’nın duruşması kapalı devre kameralarla gazetecilere izletildi, ancak duruşma salonundaki konuşmalar dışarı verilmedi.

Yetkililer sanığın adı konusunda duruşmada bile dürüst davranmadığını belirtiyor. Nakoula Basseley Nakoula, Müslümanların Masumiyeti adlı filmi çevirirken de “Sam Bacille” takma adını kullanmıştı.

Federal yargıç duruşma sonunda Nakoula’nın kefaletsiz tutuklu kalmasına karar verdi. Kıpti asıllı film yapımcısı suçlu bulunursa iki yıl daha hapis yatabilir. Ancak avukatı, Müslüman mahkum sayısının çok olduğu Los Angele’taki cezaevinin müvekkili için güvenli olmadığını savunuyor.

Nakoula Basseley Nakoula’nın yaptığı Müslümanların Masumiyeti adlı filmin YouTube sitesinde gösterilen 14 dakikalık fragmanı bile, Mısır, Libya, Pakistan, Yemen, Bangladeş başta olmak üzere çok sayıda Müslüman ülkede infiale, ölümlerle sonuçlanan gösterilere yol açmıştı. Pakistan’ın Demiryolları Bakanı, Nakoula’nın başına 100 bin dolar ödül koyduğunu açıkladı ve kendisini bulması için Taleban ve El Kaide’den yardım istedi. 11 Eylül günü filmin fragmanı seslendirilip Arap televizyonlarında yayınlandıktan sonra Libya’nın Bingazi kentinde çıkan ayaklanmada Amerika’nın Libya Büyükelçisi Christopher Stevens’ın da aralarında bulunduğu dört elçilik personeli hayatını kaybetti.

Beyaz Saray YouTube’dan kaldırılması için baskı yapsa da, YouTube’un sahibi Google, fragmanı kaldırmayı reddediyor. Amerikalı yetkililer de filmi kınasalar da, ifade özgürlüğünün anayasal güvence olduğunu hatırlatarak, Nakoula hakkında film yüzünden işlem yapılmayacağını açıkladı.

Filmde rol alan bir kadın oyuncu da aldatıldığı gerekçesiyle Nakoula’yı mahkemeye vermişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG