Erişilebilirlik

Hikmetyar Afganistan’da Barış Çağrısı Yaptı


Hikmetyar Afganistan’da Barış Çağrısı Yaptı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Afgan hükümeti ile yaptığı anlaşma çerçevesinde tekrar başkent Kabil’e dönen Gülbeddin Hikmetyar, Afganistan’da Taleban dahil çatışan tüm grupların savaşı sona erdirmesini, yabancı güçlerin de ülkeden ayrılmasını istedi.

Birleşmiş Milletler’in, ardından Türkiye’nin de geride bıraktığımız hafta Bakanlar Kurulu kararı ile terör listesinden çıkardığı Gülbeddin Hikmetyar, Afganistan’da çatışmaların sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

“Kabil Kasabı” unvanı ile tanınan Hikmetyar, Afganistan’ın başkentinde Gazi stadyumda binlerce taraftarına seslendi. Yaptığı konuşmada Hikmetyar, Afganistan’ın artık barışa ihtiyaç duyduğunu söyledi ve Afgan Ordusu’na karşı savaşan, aralarında Taleban’ın da bulunduğu tüm grupların savaşı bitirmelerini istedi.

Hikmetyar “Öncelikle ülkemizdeki şu savaşı bitirelim. Yabancı güçlere Afganistan’ın kendi sorunlarını kendisinin çözebileceğini söyleyelim. Onların buradan ayrılmasını istiyoruz. Yabancı güçlerin burada kalmasını hiç kimse savunamaz” dedi.

Yıllardır saklanan Hikmetyar, hükümetin aldığı barış inisiyatifi kararı çerçevesinde Afgan anayasasını kabul ettiğini açıkladı ve dün Kabil’e döndü. Hikmetyar yandaşlarına hitap ederken kentte bir başka grup da, Hikmetyar’ın Kabil’e gelişine izin verilmesini protesto etti.

1996-1997 yıllarında Afganistan başbakanlığı görevini de üstlenen Gülbeddin Hikmetyar, El Kaide ile bağlantısı nedeniyle 2003 yılında Birleşmiş Milletler tarafından terör listesine alınmış bu yıl Şubat ayında da bu listeden çıkarılmıştı.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG