Erişilebilirlik

'Patriot'larla Her Türlü Tehdide Karşı Hazırlıklıyız'


'Patriotlar'la Her Türlü Tehdide Karşı Hazırlıklıyız'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
NATO, Türkiye’nin talebi üzerine güneydoğuya Patriot füzesavar sistemleri yerleştirdi. Amerika, Almanya ve Hollanda’nın gönderdiği toplam altı füzesavar bataryası, Türkiye’yi Suriye’den gelebilecek olası hava saldırılarına karşı korumayı amaçlıyor.

Amerika’nın Gaziantep’e yerleştirdiği iki Patriot füzesavar bataryası, Ocak ayından bu yana Türk hava sahasını koruyor.

Suriye ordusu sınır ötesinden isyancı mevzilerini hedef alan saldırılar düzenliyor. Ancak top mermileri ya da kurşunlar zaman zaman Türk topraklarına düşüyor. Bu tür bir olayda beş kişi öldü.

NATO Patriot füzelerini Türkiye’nin talebi üzerine gönderdi

Yarbay Charles Branson radarların bir tehditle ilgili bilgileri NATO’daki komuta merkezine göndereceğini söylüyor. Yanıt, birkaç saniye içinde gelecek: “Bunu bir tür filtre gibi düşünün. Yanıt pozitif gelirse, evet yaklaşan cisim düşmana ait. Eğer negatif gelirse dost. Komuta rampaya gönderiliyor, yaklaşan hedefleri vurup vurmama emrini iletiyor.”

İki Patriot bataryasının başında 575 asker görev yapıyor. İki batarya altışar rampaya sahip. Rampalarda 48 füze bulunuyor.

Almanya ve Hollanda da Türkiye’ye ikişer batarya gönderdi. NATO, füzelerin savunma amaçlı olduğunu vurguluyor. Şu ana kadar füze atılmadı.

Batarya komutanı Yüzbaşı Leslie Dembeck, füzeler ateşlenmese de her an hazırlıklı olmaları gerektiğini söylüyor: “Tehditlere karşı zamanında tepki verebilmek amacıyla arada eğitim görüyoruz, simülasyon senaryoları üretiyoruz.”

Üsteğmen Mary Jocelyn, ekibinin her türlü tehdide hazırlıklı olduğunu söylüyor: “Eğitim deneyimlerimizi burada uygulayabiliyor, yardım isteyen dostlarımıza yardım ediyor ve Türkler’e destek olmaya çalışıyoruz.”

Amerikan askerleri ne kadar süre Türkiye’de kalacaklarını bilmiyor.

Suriyeli isyancılar, çok uluslu bir gücün Suriye hava sahasında uçuşa yasak bölge oluşturmasını istiyor. Böyle bir şey de bu füzesavar bataryalarının cephenin ön saflarına yerleştirilmesi anlamına geliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG