Erişilebilirlik

İsrail Aleyhtarı Açıklama Beyaz Saray Muhabirine İşini Kaybettirdi


İsrail Aleyhtarı Açıklama Beyaz Saray Muhabirine İşini Kaybettirdi
İsrail Aleyhtarı Açıklama Beyaz Saray Muhabirine İşini Kaybettirdi

1960'dan beri Beyaz Saray muhabiri olan Helen Thomas bugüne kadar 10 başkanı izledi

Beyaz Saray'ın en kıdemli muhabirlerinden Helen Thomas, Gazze operasyonu sonrasında yaptığı İsrail aleyhtarı açıklamalarından sonra ani olarak emekliye ayrıldı.

89 yaşındaki Helen Thomas 1960 yılından bu yana Beyaz Saray muhabirliği yapıyordu. Bugüne kadar ajans muhabiri olarak 10 başkanı izleyen Thomas, son olarak Hearst yayın grubu adına çalışıyordu.

Helen Thomas, geçen hafta İsrail’in Filistin’den “defolup gitmesi” gerektiğini söylemiş, ardından da Filistin’deki Yahudiler’in Almanya, Polonya ve Amerika’ya dönmesini istemişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, gazeteci Helen Thomas’ın açıklamalarını eleştirmiş, Beyaz Saray Muhabirleri Birliği de bu ifadeleri ‘savunmanın mümkün olmadığı’ yönünde açıklama yapmıştı.

Helen Thomas, açıklamaları yüzünden büyük üzüntü duyduğunu söyledi, ancak tarafların birbirlerine saygı ve hoşgörüyle bakması halinde Ortadoğu’ya barışın geleceğine inandığını belirtti.

Helen Thomas Kimdir?

Meslek hayatı boyunca birçok ödül alan Lübnan asıllı gazeteci Thomas, 1961 yılında John Kennedy’nin başkanlığı sırasında Beyaz Saray muhabirliğine getirilen ilk kadın gazeteci oldu. Helen Thomas’ın 60 yıl önce Washington’da gazeteciliğe başladığı yıllarda Amerika’da çok az kadın muhabir vardı. Ancak Thomas zorluklara rağmen mesleğinden vazgeçmedi. Thomas şunları söylemişti:

“Tarihi çok severim. Bu kentte bu mesleği yaparken öğrenmeye devam edeceğimi biliyordum.”

Helen Thomas, 1961’de, Kennedy’nin başkanlığı döneminde Beyaz Saray muhabirliğine getirilen ilk gazeteci oldu. Thomas o yıllarda şöyle konuşumuştu:

“Kennedy Yönetimi çok umut vericiydi. Gençler birçok alanda kendilerini göstermeye başlamış, büyük hedefler seçmişlerdi.”

Helen Thomas, son 50 yıl içinde 10 Amerikan başkanını izledi, birçoğuyla dış seyahatlere katıldı. Thomas, Başkan Richard Nixon’un 1972’de Çin’e yaptığı tarihi ziyareti unutamadığını söylüyor:

“Amerika ve Çin arasında 20 yıldır hiçbir ilişki yoktu. Bu kadar uzun süre sonra Çin’e yapılan ziyaret sırasında herşey haber niteliği taşıyordu. Washington’daki her gazeteci bu geziye katılmak istiyordu. Çin’de geçirdiğimiz 8 gün boyunca Çinliler’in yediklerini, giydiklerini, herşeyi haber yaptık.”

Helen Thomas son yıllarda dış gezilere katılmıyor, ancak Beyaz Saray’ın günlük brifinglerini izliyordu. Thomas, zor sorularla karşısındakileri köşeye sıkıştırmasıyla tanınıyor. Thomas, 2006’da Başkan Bush’a basın toplantısında şu soruyu yöneltmişti:

“Size şunu sormak istiyorum Başkan Bush. Irak’ı işgal ederek binlerce Iraklı’nın ve Amerikalı’nın ölümüne, birçoğunun da yaralanmasına neden oldunuz. Savaşa girme nedenlerinizin hiçbirinin gerçek olmadığı anlaşıldı. Peki, gerçekten, neden savaş istediniz?”

Başkan Bush da Helen Thomas'a şu karşılığı vermişti:

“Sorunuza ve yaşam boyu gazetecilik yapmış olmanıza saygı gösteriyorum ama kusura bakmayın Helen, savaş istemiş olmamı varsaymanız çok yanlış.”

Dee Dee Myers Başkan Clinton’un basın sözcüsüydü. Thomas hakkında şunları söylemişti:

“Helen asla vazgeçmiyor. En çok takdir ettiğim yönü, her gün, her hafta, her başkan döneminde Beyaz Saray’a gelip gerçekleri öğrenmeye çalışması.”

Helen Thomas, saçmalıklara tahammülsüz tavrının bir bedeli olduğunu kabul etmişti:

“Başkanlar, korkuyorlar demeyeyim ama, sorularıma yanıt vererek benimle tartışmak istemiyor. Bana söz vermek pek hoşlarına gitmiyor. Ancak ben, başkana doğrudan soru sorma şansı olmayan Amerikan kamuoyunu temsil ediyorum.”

Beş kitap yazan deneyimli gazeteci, Hearst gazetesinde de köşe yazarlığı yapıyordu. Thomas, kadınların iş hayatında ilerleme kaydetmesine rağmen daha önlerinde çok uzun bir yol olduğuna inanıyor.

“Kadınlar, erkek egemen dünyada birçok meslekte büyük başarılar elde etti. Ancak kadınların iş dünyasında henüz gerçek eşitliği elde edebildiğini söylemek mümkün değil.”

Helen Thomas, kadın gazetecileri, Beyaz Saray’da brifinglerinde zor sorular sormaya çağırmıştı:

“Herkesi öfkelendirecek sorular sormak zordur ancak bir başkana soru sormak büyük ayrıcalıktır ve böyle bir fırsatın boşa harcanmaması gerekir.”

Helen Thomas, başkanların zor soruları sevmediğini, ama bu soruları duymaları gerektiğini düşünüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG