Erişilebilirlik

Helal Ürünler Piyasası Büyüyor


Helal olarak tanımlanan ürünler piyasası dünya çapında büyüyor. Helal gıda sektöründeki uzmanların verilere göre, 2009 yılında 630 milyar dolar olan helal piyasası içinde bulunduğumuz 2012’de 1 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşacak.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
Linki indirmek için


Dünya üzerinde her üç kişiden birinin İslami kurallara uygun olarak üretilen helal ürünleri tükettiği belirtiyor. Sektör temsilcileri başta Almanya olmak üzere Avrupa'da yaşayan Müslümanların özellikle içinde bulunduğumuz Ramazan ayında alışverişlerinde helal gıda konusunda hassas hareket ettiğini vurguluyor.

Avrupa’da helal piyasasında en büyük ülke 70 milyar dolar ile Fransa. Almanya’nın helal ürünler piyasasının büyüklüǧü ise 5 milyar dolar. Almanya’da yaşayan Müslümanların sayısı yaklaşık 3 milyonu Türkiye kökenli olmak üzere 4,5 milyon civarında.

Artan Müslüman nüfusa paralel, helal gıdaların büyüyen pazar değerinin farkına varan Alman gıda firmaları da helal sertifikalı gıda üretimine yöneliyor. Bunlar arasında domuz jelatini içermeyen şekerlemeler ve üretiminde alkol kullanılmayan tatlılar ilk sırada yer alırken, bu tarz gıdalar Alman süpermarketlerinde de alıcı buluyor.

Helal gıdaların üretimi sırasında yerine getirilmesi gereken sıkı hijyen kuralları var, bunların başında domuz ve alkolün üretim yapılan mekanlarda ve üretilen mamüllerde en küçük oranda bile olmaması yer alıyor. Helal gıda sektöründe çalışan bir firmanın sahibi olan Uğur İçli, helal gıda satışında yaşanan sorunlarından en önemlisini ise sertifika olarak tanımlıyor.

Sektör temsilcileri birçok şirketin ürünlerine helal gıda logosunu eklerken, konunun ehli olmayan labaratuar ve kurumdan destek almasını eleştiriyor. Türk Alman Gıda Forumu sözcüsü Oğuz Erker’de AB ülkelerinde geçerli olacak standart bir helal sertifikasına ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Almanya’da 400’e yakın firmanın helal sertifikası var. 25’e yakın labaratuar ve kurum ise helal sertifikası veriyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG