Erişilebilirlik

HDP’den Tutuklamalara Protesto


Aralarında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 9 HDP’li milletvekilinin tutuklanması Diyarbakır’da protesto edildi. Gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Sırrı Süreyya Önder, hükümetin ‘Mahkemeye gitmedikleri için tutuklandılar’ açıklamasına tepki gösterdi.

Demokratik Bölgeler Partisi önünde düzenlenen protesto eylemine partililer ve milletvekilleri katıldı. Polis eylem için çevrede yoğun güvenlik önlemleri aldı. Ancak eyleme müdahale etmedi.

Parti binası önünde toplanan kalabalık, sık sık Kürt siyasetçilerin tutuklanmasına alkış ve sloganlarla tepki gösterdi. Eylemegözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Ziya Pir ve Sırrı Süreyya Önder de katıldı. Gruba yönelik bir konuşma yapan Önder, hükümetin ‘Mahkemeye gitmedikleri için tutuklandılar’ açıklamasına tepki gösterdi. Önder, ”Mahkemeler çağırmış da, saygı duyacaksınız gideceksiniz… Siz daha çok değil bundan kısa bir süre önce, ‘Biz bu mahkemeleri tanımıyoruz, bunlara güvenmiyoruz, Anayasa Mahkemesi onu da tanımıyoruz’ diyen babamız mıydı? sizdiniz işte. O mahkemelere gitmemek için meclisi 25 saat çalıştırdınız. Geceli gündüzlü kendiniz için o ‘Niye gitmiyorsunuz?’ dediğiniz mahkemeler için, siz 24 saat mesai verdiniz. Niye? iddialar hırsızlık vurgun, talan ve çok daha vahimdi. Bunlardan kurtulmak için kendinizin güvenmediği gitmediği, ama yasamayı gasp ettiğiniz için bin bir türlü alavere dalavereyle yasalara 40 takla attırarak değiştirdiğiniz yasalarla, kendinizi beri tuttuğunuz işe kendimizi kasabann bıçağına boynunu uzatan koyun gibi boynumuzu uzatmayı bekliyorsanız çok beklersiniz” dedi.

Önder konuşmasını şöyle sürdürdü; ”Artık Uluslararası mahkemelerde hakkınızdaki dosyalar boyunuzu aştı. Bunların hesabı görülmeyecek mi zannediyorsunuz? Tarih hiçbir şeyi unutmaz affetmez. Bugün gasp ile bunları engellemiş olabilirsiniz. Bu devran hep böyle sürmez, sürmeyecekte. Sürdürülemez olduğu için bu zulüm kantarına her gün bir balya daha ekliyorsunuz. Ama bu kantarın çektiği bir yük var onu aştığınızda ne olacak. Kocaman bir hiç” diye konuştu.

Eylem olaysız sona erdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG