Erişilebilirlik

HDP Yönetimi 30 Ay Sonra Belediyede


HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan, 30 aylık kayyum döneminin ardından ilk kez belediyeyi ziyaret etti. Karşılamada konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanı Selçuk Mızraklı, kayyum döneminde 1,6 ton kadayıf alındığını söyledi.

HDPli Selçuk Mızraklı’nın mazbatasını alarak göreve başlamasının ardından tebrik ziyaretleri sürüyor. Mızraklı’nın ziyaretçileri bu kez HDP yöneticileriydi. Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan, 30 aylık kayyum döneminin ardından ilk kez belediyeyi ziyaret etti. Temelli ve Buldan’ı, Mızraklı ile birlikte, yakınları açlık grevinde olan kadınlar karşıladı.

HDP Yönetimi 30 Ay Sonra Belediyede
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:52 0:00

Belediyenin protokol kapısı önünde toplanan partililere önce Mızraklı hitap etti. Kayyum tarafından yapılan harcamalara dikkat çeken Mızraklı, kayyum döneminde 1,6 ton kadayıf alındığını söyledi. Mızraklı, “Genelde tabiat olarak muhaliflerin yaptıklarından bahsederken şöyle yaptılar, böyle yaptılar demeyi çok sevmiyorum. Aynı zamanda kalkıp da rakam olarak şu kadar borç bıraktılar demek istemiyorum. Çünkü onu günü geldiğinde biz açıkladığımızda dünyadaki herhangi bir denetçi kuruluş buraya gelse denetlese, Sayıştay’ı gelse Maliye Bakanlığı’nın hesap uzmanları gelse evet bunlar, doğruyu söylüyorlar diyecek kadar ayrıntılı bir şekilde borçları ortaya koyacağız. Ama ben size başka bir şey söyleyeyim. 1 ton 600 kg fıstıklı kadayıf yemişler. Bu rakamlar çok önemli değil. Yüzlerce takım ve fiyatları da oldukça pahalı fincan takımları göndermişler, 92 bin TL tutuyor. Ben Sarmaşık Derneği’nden geliyorum. Bütün rakamları okuduğum zaman hep ruhumda ihtiyaç sahibi o ailelerin, gıda destek programında yürüttüğümüz çalışmalarda o rakamlar neye tekabül eder aklımdan o geçti. Kabaca şunu söyleyebilirim 92 bin TL fincan masrafıyla 460 ailenin 1 aylık gıda desteğini sağlayabilirdiniz” diye konuştu.

Mızraklı’nın ardından söz alan Eş Genel Başkan Sezai Temelli, muhalefeti ‘Demokrasi İttifakı’nda buluşmaya çağırdı. Temelli, “OHAL şekli olarak kalkmıştır ama çok iyi biliyoruz ki bugün KHK ile ihraç edildikleri için mazbatalarını alamamış belediye eş başkanlarımız, belediye meclis üyelerimiz varsa bu OHAL düzeninin devam ettiğini gösterir. OHAL düzeninin devamına son vermek ancak ve ancak birlikte demokrasi mücadelesi ile mümkündür. O yüzden de diyoruz ki Türkiye’nin bugün acil ihtiyaç duyduğu şey, bütün bu krizlerinden çıkabilmesi için bu OHAL düzeninin sonlanması, tecritleştirilmiş ülkenin tecridi kırabilmesi için ülkenin acil ihtiyaç duyduğu şey demokrasi ittifakıdır. Bugün tüm demokrasi güçlerini, tüm sivil toplum örgütlerini, sendikaları, toplumsal muhalefetin bütün dinamiklerini, hatta tüm muhalefeti ‘demokrasi İttifakı’nda buluşmaya davet ediyoruz. Evet Türkiye’nin acil sorunlarına acil çözümler üretmek istiyorsak ‘demokrasi İttifakı’nda buluşarak demokratik adımları atmalıyız” dedi.

Daha sonra söz alan diğer Eş Başkan Pervin Buldan ise kayyumların kapattığı yerleri yeniden açacaklarını söyledi. Buldan şöyle konuştu: “Kayyımın en başta yaptığı iş bu iradeyi yok saymaktı. Farklılıklarımızı, zenginlerimizi yok etmekti. Açtığımız kadın kurumları başta olmak üzere bütün kurumları kapatmak, halkımızın iradesi sonucu asılan tabelaları sökmek, büstleri ve heykelleri yıkmak ilk icraatları oldu. Biz biliyoruz ki projeye buradan başladılar. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi diğer kayyımlara örnek olacak şekilde gasp edildi ve diğer şehirlere atanan kayyımlar tarafından hep örnek alındı. Çünkü her yerde halkımızın iradesine saygısızlık yapıldı, her yerde halkımızın kararı ile ortaya çıkan ve bizlerin geçmişini yok etmeye çalışan bu kayyımlar bizlerin değerleri olan ve büyüklerimiz olan insanlara verdiğimiz değerleri yok etmeye çalıştılar. Onlar kapattıkça biz açacağız, onlar yıktıkça biz dikeceğiz onlar dağıttıkça biz bir araya geleceğiz, çoğalacağız, büyüyeceğiz. “

Temelli ve Buldan açıklamanın ardından, açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla E Tipi Cezaevinin önünde açıklama yapmak istedi. Ancak Valilik açıklamayı yasadışı ilan ederek, cezaevi çevresindeki yolları kapattı. Bunu üzerine iki Eş Genel Başkan cezaevinden yaklaşık 1 km uzaklıkta, caddede açıklama yaptı. Açıklamadan sonra yürümek isteyen gruba polis izin vermedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG