Erişilebilirlik

Hapisteki Gazetecilere Destek Girişimi


Hapisteki Gazetecilere Destek Girişimi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Dünya çapında 220’den fazla gazeteci hükümetlerin hoşuna gitmeyen yolsuzluk, siyasi gösteriler ya da demokrasi eylemleriyle ilgili haberleri nedeniyle hapiste. Basın Özgürlüğü gününde bu gazetecilerin durumuna dikkat çekmek için bilezikler satıldı. Kelepçesiz Basın adlı girişimi, merkezi Amerika’da olan Gazetecileri Koruma Komitesi destekliyor. Ancak bilezik fikri Maryland Üniversitesi’nden bir grup gazetecilik öğrencisinden çıkmış.

Bileziklerde tutuklu 9 gazetecinin adı var. Amaç bilgi şeffaflığının önemine dikkat çekmek. Bu gazeteciler arasında Çin’in Uygur azınlığından ekonomist ve yazar İlham Tohti, Svaziland’dan dergi editörü Bheki Makhubu ve Mısırlı fotoğrafçı Mahmut Ebu Zeyd var.

Diğer gazeteciler Azerbaycan’da hapis yatan Hatice İsmayilova, İran’da Jason Rezaian, Özbekistan’da Yusuf Ruzimuradov, Etiyopya’da Reeyot Alemu, Vietnam’da Ta Phong Tan ve Bahreyn’de Amar Abdülresul.

Maryland Üniversitesi’sinde gazetecilik dersi veren Washington Post gazetesinin ödüllü muhabiri Dana Priest, bilezik fikrinin kendi öğrencilerinden çıktığını söylüyor.

Priest, her bilezikte bir birey ve ülkenin olması gerektiğini düşündüklerini, böylece takanların üstlerinde, bu gazetecinin adını ve bulunduğu ülkeyi taşıyacaklarını belirtiyor.

Kampanya direktörü Leyla Sarçeviç dünyanın birçok yerinde tutuklu olan gazetecilerin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını söylüyor.

İnternetten satışa sunulan bileziklerin fiyatı 10 Amerikan doları. Toplanan para acil yardıma ihtiyacı olan gazetecilere yardım için kullanılacak. Gazetecileri Koruma Komitesi direktörlerinden Courtney Radsch bileziklerdeki isimlerin çoğunun devlete karşı çıktıkları için hapse atıldığını söylüyor.

Radsch, “Bu gazetecilerin hapse atılmasının nedeni eleştiri yapmaları. İktidarı elinde bulunduranların güçlerini kötüye kullandığını ortaya çıkarıyorlar ya da yalnızca ülkelerinde olan olayları haber yapıyorlar.” şeklinde konuşuyor.

Priest bazı gazeteciler için tutuklanma nedeninin internette yayınladıkları yazılar olduğunun altını çiziyor. Hükümetler gün geçtikçe internet üzerindeki yayınları da inceliyor.

Son 10 yıl içinde hapse atılan gazeteci sayısı artmış. Listede Çin birinci, İran ikinci sırada.

Priest, sadece hapse atılanların değil, öldürülen gazetecilerin sayısının da arttığını belirtti.

Dana Priest, kampanyanın gazeteci tutuklayan hükümetler üzerinde baskı oluşturmasını umuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG