Erişilebilirlik

Halep’te Sıkışan Siviller İçin Endişe Artıyor


Halep’in kuzeyinde çatışmaların ortasında kalan binlerce sivil için endişeler artıyor.

Muhalifler, radikaller ve IŞİD militanlarının günlerdir devam eden çatışmaları Türkiye sınırında iki kilit kasabada yoğunlaşmış durumda. Çatışmalar muhaliflerin Türkiye yolunu da tehlikeye atmış durumda.

55 kilometrelik bir alanda yoğunlaşan, Türk-Amerikan savaş uçaklarının da dahil olduğu çatışmalara PYD ve YPG’den militanlar da katılıyor.

Kürt bir sözcü, bölgeden kaçan 6 bin sivil için Afrin’e giden kapalı yolları açtıklarını söyledi. Türk yetkililer de savaş uçaklarının ve topçu birliklerinin son 3 günde bazı IŞİD hedeflerini vurduğunu belirtti. Vurulan bölgeler arasında 4 Katyuşa fırlatma rampası ve iki cephanelik de var.

Amerika liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyona ait uçaklar hafta sonunda IŞİD mevzilerine en az 3 operasyon düzenlediler. Özgür Suriye Ordusu, YPG kadar hava desteği alamamaktan şikayetçi.

Muhaliflere bağlı Kutsal Savaşçılar Ordusu’ndan Zekariya Malahefji, “YPG’nin aldığı desteği biz alsaydık bu kadar çaresiz durumda olmazdık,” dedi.

Artan çatışmalar Amerika’nın Özgür Suriye Ordusu militanlarının bazı diğer gruplarla çatışmasını önleme çabalarını riske atıyor.

Bu ay başında Amerika ve Rusya’nın dahil olduğu Suriye Dostları Grubu, El Nusra ve terörist olarak nitelenen diğer gruplarla çalışanların ateşkes dışında tutulabileceğini belirtmişti.

Muhalif komutanlar IŞİD ya da Esat rejim güçlerinden güçlü baskı gördüklerinde El Nusra ile birlikte çalışmaktan başka seçenekleri olmadığını belirtiyor.

Mart ayından bu yana El Nusra ayda ortalama 200 ya da 300 kişiyi saflarına katıyor.

Hafta sonunda el-Nusra, Azez ve Marea’daki muhaliflere destek verdiğini belirtti.

Kürt tarafı El- Nusra savaşçılarının savaşa müdahil olduklarını iddia etti ancak bu, Özgür Suriye Ordusu komutanlarınca reddedildi.

Azez ve Marea için çatışmalar Şubat ayından buyana devam ediyor ancak IŞİD, muhtemelen Rakka çevresindeki kayıplarını telafi etmek için, bu sefer daha kararlı görünüyor.

Halep’teki muhalifler için önemli bir destek hattı olan Marea ve Azez, 2012’de muhaliflerin eline düştü. Rejim güçleri aylardır bu iki bölgeyi kuşatmaya çalışıyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi bölgedeki çatışmaların son aylardakilerin en şiddetlisi olduğunu belirtti ve IŞİD’in Türkiye sınırına son iki yıldaki en önemli ilerlemesi olduğunu kaydetti.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, Azez yakınlarındaki el-Salamah hastanesindeki çalışanlarının ve hastalarının büyük çoğunluğunu tahliye ettiğini açıkladı. Örgütün Ortadoğu operasyonlar sorumlusu Pablo Marco yaptığı açıklamada “Hastanemiz ve hastalarımızla Türk sınırı ile cephe arasında kalan 100 bin kişi için oldukça endişeliyiz,” ifadelerini kullandı.

Marco, çatışmalar yaklaştıkça insanların kaçacak yeri kalmadığını savundu.

Türk yetkililer yerlerinden olanların Türkiye’ye girişine izin vermiyor. Avrupa ise Türkiye’ye sınırı açılması çağrısı yapıyor. İsminin yazılmasını istemeyen bir Avrupalı diplomat, “Türklere resmi yollardan baskı yapmayı sürdürüyoruz” diyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG