Erişilebilirlik

Göçmen Krizi Türkiye’yi Mercek Altına Yerleştirdi


Ege Denizi'nde İstanköy adası açıklarında seyreden içi mülteci dolu bir tekne.
Ege Denizi'nde İstanköy adası açıklarında seyreden içi mülteci dolu bir tekne.

Son dönemde mültecilerin giderek artan yoğunlukla Yunan adalarına çıkması Ankara’nın göçmen krizindeki rolünü gündeme taşıdı. Türkiye ise 2 milyon mülteciye ev sahipliği yaparken, Avrupa’nın sorumluluk almamasından şikayetçi.

Geçen hafta binlerce mülteci Yunan adalarına vardı. Bunların yarısının yola Türkiye’den çıktığı düşünülüyor.

Süleyman Şah Üniversitesi’nden Cengiz Aktar, bu artışın Türkiye’nin göçmenlerle ilgili çalışmalarını gündeme oturttuğunu söylüyor.

Türkiye’de konuyla ilgili yasal önlemlerin son derece zayıf olduğunu söyleyen Aktar, insan kaçakçılarının kolayca tekne çaldığını ve bu işten büyük para kazandığını söylüyor. Aktar ayrıca Türkiye ve Yunanistan arasında Ege’nin yönetimi konusunda herhangi bir üst düzey mekanizmanın olmamasına da dikkati çekiyor.

Son günlerde Türkiye mültecilerin Yunanistan’a girişini engellemek için önlem almaya başladı. İzmir’in girişinde kontrol noktaları oluşturuldu. Ancak, 6 milyar dolara mal olan 2 milyon Suriyeli mülteci Türkiye’de sıkıntı yaratıyor ve hükümet Avrupa’yı sorumluluk almamakla suçluyor.

Cumhuriyet ve Al Monitor yazarı Semih İdiz, Ankara’nın Avrupa ile ilgili hayal kırıklığının, göçmenlerin Yunanistan’a geçişi ile ilgili politikasını etkiliyor olabileceğini söylüyor.

Hükümetin Avrupa’nın kapılarının kapandığını, bunun da kendi ülkesinde mülteci sayısında patlama yaşanması anlamına geldiğini gördüğünü söyleyen uzman, Avrupa’nın sorumluluk almamasına karşılık olarak Türkiye’nin de bazı önlemleri almayı gündeme almadığını söylüyor. İdiz’e göre Türkiye, ülkedeki mültecilerin nereye gittiğiyle çok da ilgilenmiyor.

Türkiye, dünyanın bazı en istikrarsız ülkeleriyle komşu durumda ve uzun bir süredir Avrupa’ya gitmeye çalışan mülteciler için bir geçiş yolu konumunda. Koç Üniversitesi’nden Ahmet İçduygu Türkiye üzerinden gerçekleşen yasadışı göç üzerine çalışıyor. İçduygu, Ankara’nın uzun senelerdir göç kontrolünü daha geniş diplomatik amaçlarla bağdaştırdığını söylüyor.

Uzman, Türkiye’ye AB kapılarının kapanmasından bu yana Brüksel’in Türkiye üzerinde etkisinin azaldığını belirtiyor. İçduygu’ya göre Ankara’nın yasadışı göçe göz yumması bu diplomatik ilişkilerin bir sonucu.

Ankara, Batılı müttefiklerini Suriye’de güvenli bir askeri bölge oluşturulması konusunda zorluyor. Böylece bazı Suriyeli göçmenler ülkelerine dönebilir. Şimdilik Batı bu teklife sıcak bakmasa da uzmanlar Avrupa’nın kendi ülkelerine gelen göçmen sayısındaki artışı görmesiyle siyaset değiştirmeye yanaşabileceğini düşünüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG