Erişilebilirlik

Ginsburg'un Ardından Kim Ne Mesaj Verdi?


Amerika Anayasa Mahkemesi'nin tarihindeki ikinci kadın üyesi Ruth Bader Ginsburg’un ölümü sonrası ülkede bayraklar yarıya indirildi, Anayasa Mahkemesi önünde yüzlerce kişi toplandı. Her kesimden Amerikalı'nın yasını tuttuğu Ginsburg'u, her görüşten siyasetçi övgü mesajlarıyla andı.

Trump: "Hukuk devinin yasını tutuyoruz"

Cuma akşamı hayatını kaybeden Ginsburg’un ölüm haberini Minnesota’da alan Başkan Donald Trump, “Bunu duyduğuma üzgünüm. İnanılmaz bir hayat yaşadı. Ne diyebilirim ki? İnanılmaz bir kadındı” dedi.

Trump daha sonra yaptığı açıklamada, “Milletimiz bir hukuk devini kaybetmenin yasını tutuyor. Yargıç Ginsburg, farklı bakış açılarına, karşıt görüştekilere, hoşnutsuzluk göstermeden aynı fikirde olmayabileceklerini gösterdi” dedi.

Biden: "Hukukun temelini şekillendirmeye devam edecek"

Demokrat Parti Başkan Adayı Joe Biden ise Ginsburg’un medeni hakların yılmaz bir savunucusu olduğunu, fikirleri ve itiraz ettiği her şeyin nesiller boyunca hukukun temelini şekillendirmeyi sürdüreceğini söyledi. Trump’ın Anayasa Mahkemesi’ne bir atama daha yapma ihtimaline de değinen Biden, “seçmenlerin başkanı, başkanın da adaleti seçerek Senato’ya sunması gerekir” dedi.

John Roberts: "Tarihi bir figürdü"

ABD Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts meslektaşının ölümünü, “Ulusumuz tarihi bir hukuk figürünü kaybetti. Anayasa Mahkemesi’nde bizler değerli bir meslektaşımızı kaybettik. Bugün yastayız ancak gelecek nesiller de tıpkı bizim gibi Ruth Bader Ginsburg’ı kararlı ve yılmaz bir adalet savunucusu olarak hatırlayacak” dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts ve yargıç Ginsburg
Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts ve yargıç Ginsburg

Mitch McConnell: "Hukuka adanmış bir ömür"

Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell yargıç Ginsburg’u kendini tamamen hukuka adamış bir isim olduğunu Anayasa Mahkemesi’nde 27 yıl hizmet ettiğini vurguladı.

McConnell, Başkan Trump tarafından gösterilen Anayasa Mahkemesi adayının Senato’da oylanacağını söyledi.

Chuck Schumer: "Mirasını korumamız için savaşmamızı isterdi"

Senato azınlık lideri Demokrat Partili Chuck Schumer Ginsburg’un ardından "Bıraktığı mirası korumak için elimizden geldiğince savaşmamızı isterdi" dedi.

Beyaz Saray Genel Sekreteri: "İlham kaynağıydı"

Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows, Ginsburg’u kendini halka hizmete adamış, birçok kişiye ilham kaynağı olan bir öncü olarak tanımladı.

Nadler: "Kaybı derinden hissedilecek"

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Jerrold Nadler, Ginsburg’un keskin zekası, kadın hakları için ömür boyu verdiği mücadeleyle hatırlanacağını ve bu kaybın derinden hissedileceğini söyledi.

Graham: "Öncü bir hukukçuydu"

Senato Adalet Komisyonu Başkanı Senatör Lindsey Graham da Ginsburg’un savunduğu davalara muazzam bir tutkuyla bağlı, öncü bir hukukçu olduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi önünde Ruth Ginsburg'u anmak için toplananlar
Anayasa Mahkemesi önünde Ruth Ginsburg'u anmak için toplananlar

Mitt Romney: "Farklılıklara rağmen nezaketi hatırlatan dostluk"

Senatör Mitt Romney, Ginsburg’un kendisinden önce ölen Anayasa Mahkemesi üyesi muhafazakar yargıç Scalia’yla dostluğuna atıfta bulunarak, "Bu güzel dostluk tüm Amerikalılar'a farklılıklarına rağmen birbirine nezaket ve saygıyla davranabileceğini hatırlatıyor" dedi.

Hillary Clinton: "Yeri doldurulamayacak"

Demokrat Parti eski başkan adayı ve eski dışişleri bakanı Hillary Clinton da Twitter mesajında, yargıç Ginsburg ben dahil birçok kadının önünü açtığını, yerinin doldurulamayacağını söyledi.

Eric Trump: "Gerçek bir savaşçı"

Başkan Donald Trump’ın oğlu Eric Trump da yargıç Ginsburg’un inanılmaz örnek bir iş ahlakına sahip olağanüstü ve gerçek bir savaşçı olduğu mesajı verdi.

Barack Obama: "Mesajı herkes içindi"

Eski Başkan Barack Obama, Ginsburg’un cinsiyete dayalı ayrımcılığın soyut bir eşitlik ideali olmakla kalmadığını ve sadece kadınlar değil herkes için sonuçlar doğurduğunu görülmesini sağladığını söyledi.

Ginsburg, Obama'nın son yaptığı Birliğin Durumu konuşmasını izlerken
Ginsburg, Obama'nın son yaptığı Birliğin Durumu konuşmasını izlerken

George W. Bush: "Kadınlara ilham vermeye devam edecek"

ABD Eski Başkanı George W. Bush da Ginsburg’un eşitlik ve adalet arayışına adanmış 87 yıllık ömrünün, nesiller boyu tüm kadınlara ilham vermeye devam edeceğini söyledi.

Jimmy Carter: "1980'de yaptığım atamayla gurur duyuyorum"

Eski başkanlardan Jimmy Carter da eşitlik savunucusu Ginsburg’u 1980’te Temyiz Mahkemesi’ne atadığı için gurur duyduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG