Erişilebilirlik

Obama: 'Gazze Dış Dünyaya Kapalı Kalamaz'


ABD-Afrika Liderleri Zirvesi'nin sonunda açıklama yapan Başkan Obama
ABD-Afrika Liderleri Zirvesi'nin sonunda açıklama yapan Başkan Obama

Başkan Barack Obama, Gazze’nin sürekli dış dünyaya kapalı tutulamayacağını söyledi.

Washington’da gazetecilere açıklama yapan Obama, Gazze Şeridi’nin ekonomik olarak ayakta kalamayacağını, istihdam ve ekonomik büyüme sağlayamayacağını kaydetti.

Hamas’a karşı hiçbir sempatisi olmadığının altını çizen Obama, bununla birlikte Gazze’de yaşayanlara fırsat tanınması gerektiğini belirtti.

Hamas, İsrail’le uzun vadeli ateşkes karşılığında Mısır ve İsrail’in uyguladığı Gazze ablukasını kaldırmasını istiyor. Militan ve silah giriş çıkışının önlenmesi amacıyla 2007’den bu yana uygulanan abluka, Gazze ekonomisine ve insanların hareket özgürlüğüne ağır darbe vurdu.

Başkan Obama, Kahire’de İsrailli ve Filistinli heyetler arasında yürütülen görüşmelere destek verdiğini açıkladı.

Gazze’de yaşayan Filistinlilerin umuda ihtiyacı olduğunu vurgulayan Obama, bununla birlikte İsraillilerin de Hamas’ın füze saldırıları altında yaşamak istemediğine dikkati çekti.

İsrail mevcut 72 saatlik ateşkesi uzatma önerisinde bulundu. Normalde ateşkesin Cuma yerel saatle sona ermesi bekleniyor. İsrail ne kadar uzatma yapmak istediğini açıklamadı. Kahire’deki bir Hamas yetkilisi de bu konuda bir anlaşma olmadığını bildirdi.

İsrail’in Gazze Şeridi’nde bir aydır yürüttüğü hava ve kara operasyonunda çoğu sivil ve çok sayıda çocuk olmak üzere, bin 800’den fazla Filistinli yaşamını yitirdi. İsrail operasyonda 64 asker kaybetti, ayrıca üç de İsrailli sivil öldü.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, attıkları adımların arkasında durdu, her sivil ölümünün bir trajedi olduğunu söyledi, ancak bundan sivilleri kalkan olarak kullanmakla suçladığı Hamas’ın sorumlu olduğunu sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG