Erişilebilirlik

Fransa’dan Suriye’ye Silah Yardımı İşareti


Fransa, Suriyeli muhaliflerin silah edinmesini kolaylaştırmaya hazırlanıyor.
Paris hükümeti, bu çerçevede, savunma amaçlı silahların Suriye’ye uygulanan ambargonun dışında tutulabileceğini açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius bugün verdiği bir demeçte diğer Avrupa ülkeleriyle Suriye konusunda eşgüdümlü bir plan üzerinde çalışacaklarını belirtti. Fabius, “Şu anda Suriye’ye ambargo uygulanıyor. Dolayısıyla Avrupa’dan Suriye’ye giden silah yok. Ama savunma amaçlı silahlar kapsam dışında tutulabilir ve bu da ancak diğer Avrupa ülkeleriyle eşgüdümlü çalışırsak olur,” dedi.

Fransa, yeni oluşturulan Suriye muhalefet birliğini tanıyan ilk Batı ülkesi oldu. Cumhurbaşkanı Francois Hollande Cumartesi günü Paris’te muhalefet liderleriyle biraraya gelecek.

Amerika yeni oluşturulan muhalefet grubunu tam olarak tanımadı. Amerikalı yetkililer, bu grubun önce kendini kanıtlaması gerektiğini söylüyor. Suriyeli muhalifleri temsil ettiğini söylenen Suriye Ulusal Konseyi, iç çekişmeler yaşadığı ve şeriatçı amaçlar taşıdığı gerekçesiyle eleştiriliyordu.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton dün yaptığı açıklamada yeni grubun oluşturulmasını önemli bir aşama olarak değerlendirdi. Bakan bununla birlikte, grubu tam olarak tanıma ve silah yardımı yapma konusunda taahhütte bulunmadı.

Altı üyeli Körfez İşbirliği Ülkeleri Konseyi de yeni konseyi tanıyor. Bu arada Suriye’nin Dostları Grubu 30 Kasım’da beşinci kez biraraya geliyor. Tokyo’daki bu toplantıya ev sahibi Japonya başkanlık edecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG