Erişilebilirlik

Fransa’da İkinci Sahte Kadro Skandalı


Fransa’da sağın güçlü adayı François Fillon’un eş ve çocuklarını Meclis’te çalışıyor göstererek 8 yıl boyunca 1 milyon Euro maaş bağladığının ortaya çıkmasının ardından, şimdi benzer bir skandal da İçişleri Bakanı Bruno Le Roux’yu vurdu.

Bakan Le Roux’nun kızlarını daha 15 ve 16 yaşında, lise öğrencisi oldukları dönemde Meclis’te danışman gösterdiği ve çocuklarına 2009-2016 yılları arasında toplam 24 danışmanlık sözleşmesiyle 55 bin Euro ödediği ortaya çıktı.

“Quotidien” adlı televizyon programının tüm detaylarıyla duyurduğu habere göre, işe alma yaşı yasalarla 16 ile sınırlanmışken, Bakan Le Roux, büyük kızını daha 15 yaşındayken, ikinci kızını da 16 yaşındayken sözleşmeli gösterdi.

Haberin ardından Bakan Bruno Le Roux, “Kızlarım yaz tatillerinde benimle çalıştılar. Bana yardımcı oldular. Ama asla sürekli çalışmadılar” sözleriyle kendini savundu.

Başbakan'dan dolaylı istifa çağrısı

Seçimlere bir ay kala hükümette ortaya çıkan bu skandal, bir ay sonra koltuğu devretmeye hazırlanan Cumhurbaşkanı François Hollande'ı zor durumda bıraktı.

Başbakan Bernard Cazeneuve, Le Roux’yu açıklama yapması için Başbakanlığa çağırdı. Başbakan Cazeneuve "devlet kurumlarını yöneten isimlerin örnek olması gerektiği" açıklamasını da yaparak Bakanı dolaylı yoldan istifaya davet etti.

Paris Mali Savcılığı, Bakan Le Roux hakkında soruşturma başlattı.

Hollande zorda

“Yolsuzluklara karşı sıfır tolerans” sözüyle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı François Hollande’ın iktidarı daha ilk aylarda Maliye Bakanı Jerome Cahuzac’ın İsviçre hesapları skandalı ile başladı. Bakan Le Roux’nun kızlarını sahte sözleşme ile danışman gösterdiği kanıtlanırsa “sahte danışman” skandalıyla kapanacak.

Ülkede OHAL uygulamasını yürüten ve terörle mücadele gibi önemli bir görevi yürüten İçişleri Bakanı Bruno Le Roux da, hakkındaki iddia savcılık tarafından sabit bulunursa, görevi seçim yoluyla sona ermeden bir ay önce yolsuzluk iddiasıyla politik kariyerine veda edecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG