Erişilebilirlik

Fransa ve İngiltere'den 'Göçmen Anlaşması'


İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May ve Fransız mevkidaşı Bernard Cazeneuve, her gece binlerce göçmenin gece yarısı İngiltere’ye geçen kamyon ve feribotlara atlayarak İngitere’ye geçmeye çalıştığı Calais kentinde, Eurotunnel girişinde buluştu.
İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May ve Fransız mevkidaşı Bernard Cazeneuve, her gece binlerce göçmenin gece yarısı İngiltere’ye geçen kamyon ve feribotlara atlayarak İngitere’ye geçmeye çalıştığı Calais kentinde, Eurotunnel girişinde buluştu.

Fransa ve İngiltere İçişleri Bakanları, iki ülkeyi bağlayan Eurotunnel’in Fransa ayağı Calais kentinden İngiltere’ye yasadışı yollardan geçmek isteyen binlerce göçmeni durdurmak için ortak anlaşma imzaladı. Anlaşma ile Fransa’nın İngiltere’ye geçişleri durdurması için her iki ülke içişleri bakanlarının birlikte çalışması ve bunun için İngiltere’nin 2 yıllık süre için Fransa’ya 10 milyon Euro yardımda bulunması kararlaştırıldı. Ayrıca Calais’nin yanısıra Eurotunnel’in İngiltere ayağı Folkstone kentinde de bir kumanda merkezi kurulması ve İngiliz ve Fransız polislerinin yasadışı geçişlere karşı ortak çalışması üzerinde de anlaşıldı.

İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May ve Fransız mevkidaşı Bernard Cazeneuve, her gece binlerce göçmenin gece yarısı İngiltere’ye geçen kamyon ve feribotlara atlayarak İngitere’ye geçmeye çalıştığı Calais kentinde, Eurotunnel girişinde buluştu. İki bakan önce Eurotunnel’i birlikte ziyaret etti, ardından bölgede görev yapan güvenlik güçleriyle sorunu konuştu. Ziyaretin sonunda ortak güvenlik anlaşması imzalayan taraflar, sorunun çözümü için birlikte hareket etmek zorunda olduklarını açıkladılar.

Ortak ve güçlendirilmiş güvenlik mekanizması

İki bakanın imzaladığı yeni anlaşmaya göre, Eurotunnel çevresinin korunması için ortak güvenlik mekanizması oluşturulacak. Bu mekanizmayı bir Fransız bir de İngiliz yetkili yönetecek. İngiliz Hükümeti bu mücadelede kullanılmak üzere iki yıl için 10 milyon Euro aktaracak. Göçmenleri para karşılığı İngiltere’ye geçiren ve sayıları giderek artan insan tüccarlarına karşı mücadele sertleştirilecek. Bu anlaşma çerçevesinde, göçmen şebekelerine karşı, Fransa’dan 100 uzman polis, İngiltere’den gönderilecek yaklaşık sayıda bir ekip ile beraber çalışacak.

İngiliz polisinin de işbirliği ile Eurotunnel girişi olan Calais kentinde tüm nakliye girişleri 7 gün 24 saat aranacak. Yasadışı geçişlerin kontrol edilmesi için teknolojik yeniliklerden de faydalanılacak. Bu çerçevede güvenlik kameraları artırılacak, ısıya duyarlı kameralar kullanılacak.

İnsani yardım

Anlaşmayla yaşam koşulları hayli güçleşen ve ağır dramların yaşanmasına neden olan göçmenlerin koşullarının da iyileştirilmesi kararlaştırıldı. Buna göre yerel yönetimler ve insani yardım dernekleriyle işbirliğine gidilerek, 3 bin göçmenin yaşadığı kampta göçmenlerin yaşam koşulları iyileştirilecek. Gün içinde yemek ve duş olanağı sunulacak, gece ise kadın ve çocuklara yatacak yer sağlanacak. Her gün ağır dramların yaşandığı Eurottunnel’in Fransa ayağında, İngiltere’ye geçmeye çalışan göçmen sayısı 2 bini buldu. Haziran ayından bu yana ölen göçmen sayısı ise 9’a ulaştı.

Fransız hükümetinin güvenlik önlemlerini artırarak bölgeye daha fazla polis göndermesi üzerine İngiltere’ye geçmek isteyen göçmen sayısı son haftada 100 ila 200’e kadar geriledi. Ancak ağır insani dram devam ediyor. Ağustos ayı başında BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Fransa’yı göçmen sorunuyla baş edebilmek için kapsamlı bir plan hazırlamaya çağırmıştı.

Calais’den Berlin’e

Fransız İçişleri Bakanı Cazeneuve, Calais ziyaretinin ardından, aynı konuda görüşmek üzere 800 bin rekor sığınma talebini açıklayan Alman mevkidaşı Thomas de Maizière ile görüşmek üzere Berlin’e geçti. Göçmen sorunu önümüzdeki yıllarda Avrupa’nın en temel sorunu olmaya aday görünüyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, göçmen sorununun önümüzdeki yıllarda Yunanistan ve Euro krizinden daha çok Avrupa’yı meşgul edeceğini açıkladı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG