Erişilebilirlik

Fransa Solunda İlk Turu Hamon ve Valls Kazandı


Fransa'da iktidardaki Sosyalist Parti'nin (PS) cumhurbaşkanı adayını belirleyecek ön seçimlerin ilk turu tamamlandı. Kesin olmayan ilk sonuçlara göre, Benoit Hamon büyük bir sürpriz yaparak yüzde 35,2 oyla birinci, eski Başbakan Manuel Valls de yüzde 31,5 oy alarak ikinci tura kaldı.

Fransız solunun ön seçimlerinin ilk turunda eski Başbakan Manuel Valls, PS'li eski bakanlar Arnaud Montebourg, Benoit Hamon ve Vincent Peillon, PS dışından katılan Yeşiller'den François de Rugy ve Jean Luc Benhamias ile Radikal Sol Parti adayı Sylvia Pinel yarıştı.

Ülke genelinde kurulan 7 bin 530 sandık kuruldu, yaklaşık 2 milyon sol seçmen sandık başına gitti. Oy kullanan her seçmen partiye 1 Euro da bağışta bulundu. Seçimlerde ilk kez oy kullanan gençler salonda alkışlandı.

Hamon'dan büyük sürpriz

Açılan 3 bin sandıktan çıkan yaklaşık sonuçlara göre Hamon yüzde 35,2, Valls yüzde 31,5, Montebourg 18,7, Peillon 6,5, Rugy yüzde 3,5, Pinel yüzde 2,1, Benhamias ise yüzde 1,6 oranında oy aldılar.

Yarışın başlarında fazlaca şans tanınmayan, anketlerin en iyimser sonuçla 3'üncü gösterdiği Hamon büyük çıkış yaparak yarışı birinci sırada bitirdi.

Sosyalist Parti ön seçimlerinin ikinci turu 29 Ocak Pazar günü yapılacak. İkinci turda gençlerin adayı, "evrensel ücret/herkese maaş" tezini savunan radikal solcu "ütopist" Benoit Hamon ile, "laik, cumhuriyetçi solu" temsil eden "otoriter" Manuel Valls yarışacak.

Montebourg'dan Hamon'a destek

Ancak ilk sonuçların açıklanmasının hemen ardından kameraların karşısına geçen 3'üncü aday Arnaud Montebourg, ikinci turda Benoit Hamon'a oy vereceğini açıkladı. Hamon ile birlikte 'liberal çizgiye kayan' Hollande'a karşı kapıyı çarparak hükümetten ayrılan Montebourg, "Bu seçimlerde sol seçmen açıkça iktidarı ve onun liberal çizgiye kaymasını cezalandırmıştır. Bu nedenle ben ikinci turda Benoit Hamon lehinde oy kullanacağım. Bana oy verenleri de öyle yapmaya davet ediyorum" dedi. Montebourg'un açıklamasının ardından ikinci turda Hamon, Valls karşısında oldukça önemli oranda güçlendi.

Hollande oy kullanmadı

Cumhurbaşkanı François Hollande ise şimdiye kadar hangi adayı desteklediğini açıklamadı. Adaylar arasındaki son televizyon tartışması sırasında tiyatroya giden Hollande, önseçim günü de resmi bir gezi için Şili'ye gitti. Hollande'ın eski eşi Çevre Bakanı Segolene Royal ise açıkça 7 adaydan hiç birini desteklemeyerek, Emmanuel Macron'u desteklediğini dile getirdi.

İkinci turu kazanan aday, Nisan ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sağın güçlü adayları François Fillon ve Marine Le Pen'in karşısına çıkacak.

PS için hayati seçim

Ancak PS'in ön seçimlerine katılmayan radikal solcu aday Jean Luc Melanchon ile liberal solu temsil eden 38 yaşındaki genç politikacı Emmanuel Macron da yarışa katılacak.

Seçim sonrasında yalnızca solun adayı değil, Sosyalist Parti'nin geleceği de belirlenecek. Eğer PS içindeki yarşı kazanan aday, diğer solcu adaylarla ittifaka gitmezse ülkenin en büyük partisi iktidardaki PS cumhurbaşkanlığı yarışından daha ilk turda elenme tehlikesi ile karşı karşıya.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG