Erişilebilirlik

Fransa Charlie Hebdo Saldırısını Andı


Fransa, 7 Ocak 2015’te Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırının birinci yıldönümünde yaşamını yitiren 17 kişi için bir hafta boyunca süren anma etkinliklerini, tarihi Republique Meydanı’nda düzenlenen törenle noktaladı

Törende, yalnızca Charlie Hebdo saldırısında yaşamını yitiren 17 kişi değil, bir yılda yaşanan terör saldırılarında ölen 147 kişi anıldı. Victor Hugo’dan Jacques Brel’e, Johnny Hallyday’den, Fransız Ordu Korosu’na kadar Fransız kültürünün sembolleriyle düzenlenen ama töreninde ne alkış oldu, ne de uzun konuşmalar yapıldı. Parisliler yağmura rağmen gece boyunca da Republique Meydanı’nı boş bırakmadı. Ancak bir yıl önce 3.5 milyon kişinin doldurduğu Republique Meydanı’nda aynı kalabalık görülmedi.

Anma törenine Cumhurbaşkanı François Hollande, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ve Başbakan Manuel Valls’in yanısıra, Charlie Hebdo saldırısında yaşamını yitirenlerin yakınları, Bataclan saldırısından kurtulanlar, ölenlerin yakınları ve Parisliler katıldı.

Yeni saldırı korkusu

Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırı ile aynı gün ve saatte, 7 Ocak günü öğle saatine doğru, bir polis karakoluna yapılan saldırı girişimi, Republique Meydanı’nda da bir saldırı yaşanması korkusunu doğurdu. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı meydanda tüm araç girişleri kapatıldı, meydan tümüyle bariyerlerle çevirildi, tek tek çanta ve üst aramaları yapıldı. Fransız güvenlik birimleri meydanı kaplayan tüm binaların üzerine keskin nişancılar yerleştirirken, aşağıda da meydanı tümüyle saran çevik kuvvet birimleri katılımcıların güvenliğini sağladı.

Tören, terör saldırılarında yaşamını yitirenler anısına meydana dikilen meşe ağacı ve üzerine asılan anı plaketinin açılışı ile başladı. Ardından ünlü şarkıcı ohnny Hallyday, Charlie Hebdo saldırısı için bestelediği Un dimanche de janvier/Ocak ayında bir Pazar günü adlı şarkısını seslendirdi. Biri kız, diğeri erkek iki genç tarafından, Fransız yazar Victor Hugo’nun 5 Eylül 1870’de sürgünden dönünce Paris için yaptığı ve adeta bugün yaşananaları anlatan “Paris’i kurtarmak, yalnızca Fransa’yı değil, dünyayı ve insanlığı kurtarmaktır. Çünkü Paris kutsal bir kenttir. Paris’e saldıran bütün insanlığa saldırıyor demektir” dizelerinin de olduğu konuşması okundu.

“Kiraz zamanı” hüznü

Katılanları ağlatan şarkının ardından Fransız Ordu Korosu, Paris için Jacques Brel’in söylediği bir şarkı ve Paris Komünü için bestelenen Les Temps des Cerises/Kiraz Zamanı adlı şarkıyı söyledi. Hızlı ve konuşma yapılmadan gerçekleşen tören, ölenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve Fransız milli marşı Marseillaise’in okunması ile sona erdi. Törende birbirine sarılarak ağlayan, göz yaşlarını tutamayan Parisliler, ailelerinin omzunda töreni izleyen çocuklar, Fransa’da Nazi işgaline karşı direnenler, Paris’in ayrılmaz parçası turistler, meydana mum ve çiçek bırakan 7’den 77’ye herkes gün boyu hüzünlü bir sahnenin oyuncuları gibiydiler. Meydana konan dev ekranlardaki anı fotoğrafları da izleyenleri gözyaşlarına boğdu.

Marianne, Fransız bayrağının renginde

Gece ise Republique Meydanı’nda cumhuriyetin ve “Charlie direnişinin” sembolü olan Marianne heykeli ilk kez Fransız bayrağının renkleriyle ışıklandırıldı. Meydanda terör saldırılarında yaşamını yitirenler anısına dikilen meşe ağacı ve anı plaketi de yeşil ve mavi renklerle ışıklandırıldı. Meydanda gün ve gece boyu ziyaretçiler gözyaşlarıyla, Charlie Hebdo ve Yahudi marketi Hyper Cacher’de ölenlerin yasını tutu.

Müslümanlar camileri açtı

Din adına yapılan Charlie Hebdo saldırısını protesto eden Müslümanlar ise “kendi evlerinde” saldırının birinci yılını andı. Fransa’da bulunan 2 bin 500 caminin kapılarını herkese açan Fransa İslam Konseyi (CFCM), farklı dinlerden gelen konuklarıyla bir bardak çay eşliğinde sohbet ederek, “Gerçek İslam barış dinidir ” mesajı verdi. Etkinliğe diğer dinlere mensup Fransızlar büyük ilgi gösterdi. Cumhurbaşkanı François Hollande da, törenlerin ardından sürpriz bir ziyaretle Paris Camisi’ni ziyaret ederek “dostluk çayı” içti, cami yöneticileriyle sohbet etti.

Fransa Charlie Hebdo Saldırısını Andı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG