Erişilebilirlik

‘Flynn Federal Yasaları Delmiş Olabilir’


Temsilciler Meclisi Denetim Komisyonu’nun en kıdemli iki üyesi, Başkan Donald Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’in federal yasaları ihlal etmiş olabileceğini söyledi. Buna neden olarak da, Kongre üyeleri, Flynn’in 2015 yılında Moskova’da yaptığı bir konuşma ve diğer kamuya açık faaliyetlerinden aldığı ücretleri gerektiği şekilde açıklamamış olmasını gösterdi.

Komisyonun en kıdemli Demokrat üyesi Elijah Cummings Kongre binasında gazetecilere yaptığı açıklamada konuyla ilgili olarak, “Bu önemli bir sorun” ifadesini kullandı. Cummings bu açıklamayı, kendisi ve komisyonun Cumhuriyetçi başkanı Jason Chaffetz’in, Michael Flynn’in 2016 yılına ait bir güvenlik soruşturması başvurusunu gözden geçirmesinden sonra yaptı.

Chaffetz de, “General Flynn’in yasalara uyduğu düşüncesini destekleyecek bir veri görmüyorum” diye konuştu. Cummings ve Chaffetz, Flynn’in cezai kovuşturmaya uğrayabileceğini ve kendisine ödenen ücretten feragat etmesi gerektiğini belirttiler.

Flynn, Trump’ın yemin töreninden önce Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak’la telefon görüşmelerinin içeriği hakkında Başkan Yardımcısı Mike Pence’e eksik bilgi verdiği gerekçesiyle istifaya zorlanmıştı.

Flynn ayrıca, Kremlin’in propaganda ağı RT de dahil üç Rus şirketinden aldığı ücretleri de açıklamamıştı. RT, Flynn’e Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le aynı masada oturduğu bir etkinlikte yaptığı konuşmadan dolayı ödemede bulunmuştu.

Yates ve Clapper Kongre’de oturuma katılacak

Bu arada Senato Adalet Komisyonu, eski Adalet Bakanı Vekili Sally Yates ve eski Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper’ın Rusya’nın Amerikan başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiaları konusunda 8 Mayıs’ta düzenlenecek oturumda konuşacağını açıkladı.

Yates ve Clapper 2 Mayıs’tan sonra Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nun bir oturumuna da çıkacak. 2 Mayıs’ta ayrıca Federal Soruşturma Bürosu FBI Direktörü James Comey komisyonun kapalı bir oturumuna katılacak.

Comey geçen ay, FBI’ın Trump’ın kampanya ekibinin seçimleri etkilemek için Rusya ile işbirliği yapıp yapmadığını araştırdığını açıklamıştı. Amerikan istihbarak kurumları Moskova’nın seçimleri Trump’ın lehine etkilemek için müdahale ettiği tespitine varmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG