Erişilebilirlik

Flynn Davası Düşecek mi? 


Michael Flynn
Michael Flynn

ABD'de Washington federal bölge mahkemesi, bugün Adalet Bakanlığı'nın Başkan Donald Trump'ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn hakkındaki cezai suçlamanın düşürülmesi talebini görüştü.

Duruşmada Flynn’in avukatı, dava konusunda Başkan Trump’la görüştüğünü ancak Başkan’dan Flynn için af kararı çıkarmamasını istediğini söyledi.

Flynn’i savunan ekipten Sidney Powell, “Bu dava hakkında, genel gidişatıyla ilgili kendisini bilgilendirmek için Başkan’la bir kez konuştum. Af çıkarmamasını talep ettiğim kısa zaman öncesindeki bir görüşmeme kadar, Başkanla bu davayı asla konuşmadım” dedi.

Powell'ın bu sözlerinin, davaya siyasi müdahale tartışmalarında yeni sorulara neden olabileceği yorumları yapılıyor.

Duruşmada söz alan Adalet Bakanlığı avukatları, Flynn'e karşı davanın düşürülmesi çabası bağlamında herhangi bir yolsuzluk ya da siyasi güdüm içine girilmediğini vurguladı.

Flynn’in avukatıyla yargıç arasında gergin anlar

Powell, devletin yürütme organlarında görevli yetkililerin kamu yararına bazı bilgileri açıklamama ayrıcalığını kullanarak, Trump’la görüşmesinin ayrıntılarını paylaşmak istemedi. Yargıç Emmet Sullivan da bunun üzerine Powell’a, “Ama siz hükümet için çalışmıyorsunuz” dedi.

Yargıçla gergin bir sözlü atışmaya giren Powell, hükümetin davayı düşürme girişiminin ardından Trump’la davanın son durumu hakkında bilgi vermek için görüştüğünü, görüşmeye Trump’ın seçim kampanyası avukatı Jenna Ellis’in de katıldığını söyledi.

Yargıç Sullivan’ın “Başkandan bir talepte bulundunuz mu?” sorusunu Powell, “Af kararı çıkarmaması talebi dışında hayır” diye yanıtladı.

Duruşmada Powell’ın 2019 yılının Haziran ayında Adalet Bakanı William Barr ve Adalet Bakan Yardımcısı Jeffrey Rosen’a gönderdiği, FBI’ın müvekkiline tuzak kurduğundan şikayet ettiği ve bakanlıktan davayı idare etmek üzere yeni avukatlar tayin etmesini istediği bir mektubu da gündeme geldi.

Sullivan’ın, Barra’a mektubunun etik olup olmadığı sorusuna Powell, “Tamamen öyle” yanıtını verdi.

Powell’ın davayı Trump’la görüşmesi ve Adalet Bakanlığı üst düzey yetkililerine mektubunun, Trump yönetiminin davayı uygunsuz biçimde düşürmeye mi çalıştığı yönündeki tartışmaları daha da alevlendirmesi muhtemel.

Yarın Sullivan da, Barr’a mektubun, bakanlığın davadan kariyer savcılarını çekme yönündeki “güdüleri hakkında sorular uyandırdığını” belirterek, hükümetten Barr ve Rosen’ın mektuba nasıl yanıt verdiğini tartışmak üzere bir toplantı ayarlamasını talep etti.

District of Columbia savcı yardımcısı Kenneth Kohl, Barr’ın yanıtının ayrıntılarını bilmediğini söyledi ancak davaya herhangi bir usülsüz siyasi müdahalenin olduğu iddiasını yalanladı.

Sullivan dört saatten uzun süren oturumda bir karar yayınlamadı ve ne zaman karara vuracağı konusunda bir bilgi vermedi.

Süreç nasıl gelişti?

Flynn davasına bakan başkent Washington'daki Bölge Mahkemesi Yargıcı Emmet Sullivan, Flynn davasının düşürülmesi gerektiğini savunan Adalet Bakanlığı'na karşı, davanın düşürülmemesi gerektiği savunmasını yapması için eski yargıç John Gleeson'ı görevlendirmişti.

Rusya'nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahalesini inceleyen ve eski özel yetkili savcı Robert Mueller başkanlığında yürütülen soruşturma, emekli general Michael Flynn'e yönelik suçlamada bulunmuştu.

Flynn, Trump başkanlık koltuğuna oturmadan önce, Başkan Barack Obama döneminde Rusya'ya uygulanan yaptırımlarla ilgili olarak Rusya'nın o dönemki Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak'la yaptığı görüşmeler konusunda FBI'a iki kez yalan söylediği suçlamasını kabul etmişti.

Geçen yıl avukat değişikliği yapan Flynn, savunma taktiğini değiştirerek FBI'ın kendisini oyuna getirdiği iddiasında bulundu.

Öte yandan Adalet Bakanı William Barr, Mayıs ayında hukuk camiasını şaşkınlığa uğratan bir karar alarak iddia makamına davayı düşürmesi talimatı vermişti. Kararı eleştirenler, Bakan Barr'ı, Trump yandaşlarını ayrıcalıklı muameleye tabi tutmakla suçlamıştı.

Yargıç Sullivan ise Barr'ın bu beklenmedik kararı karşısında Adalet Bakanlığı'nın hukuki duruşuna karşı iddiada bulunması için eski yargıç John Gleeson'ı görevlendirmişti.

Flynn'in avukatları, Washington'daki Temyiz Mahkemesi'ne başvurarak Yargıç Sullivan'ın elini zorlamaya çalışmış, Sullivan'ın yasalar gereği Adalet Bakanlığı'nın davanın düşürülmesi talebini yerine getirmekle yükümlü olduğunu savunmuştu.

"Onay makamı" olmadığını kaydeden Sullivan ise Adalet Bakanlığı'nın talebini yerine getirip getirmeme kararı almadan önce meseleyi titizlikle incelemek istediğini söylemişti.

Mahkeme, Sullivan'a cezai suçlamayı düşürme talimatı vererek Haziran ayında Flynn'e bir zafer kazandırdı, ancak bu uzun sürmedi.

Yargıç Sullivan, mahkemeden davanın yeniden görülmesini istedi. Temyiz mahkemesi, 31 Ağustos'ta önceki kararı geri çevirdi ve Sullivan'ın Gleeson'ı karşı tez yürütmesi için görevlendirme ve iddiaları dinleme yetkisi olduğuna hükmetti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG