Erişilebilirlik

Filistin'in Başvurusu Güvenlik Konseyi Komisyonuna Sevk Edildi


Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, tam üyelik başvurusunu yaptıktan sonra döndüğü Ramallah'ta kahramanlar gibi karşılanmıştı
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, tam üyelik başvurusunu yaptıktan sonra döndüğü Ramallah'ta kahramanlar gibi karşılanmıştı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Filistin’in örgüte tam üyelik için yaptığı başvuruyu değerlendiriyor.

Konsey başvuruyu özel bir komisyona devretti. Bürokratik bir aşamayı oluşturan komisyon, yeni başvuruları değerlendiriyor. Komisyonun ilk toplantısı Cuma günü yapılacak ama nihai kararın haftalar sürebileceği bildiriliyor. Bununla birlikte nihai kararda Amerika başvuruyu veto edeceğini açıklamış durumda.

Filistin’in BM Büyükelçisi Riyad Mansur gazetecilere yaptığı açıklamada Güvenlik Konseyi’nin sorumluluğu üstlenmesini ve başvurularını onaylamasını istedi.

Ancak İsrail’in BM Büyükelçisi Ron Prosor, işleyebilir bir Filistin devletinin dışarıdan zorlamayla değil, görüşmelerle olacağını söyledi. Diğer devletler de İsrail ve Filistinlileri görüşmelere geri dönmeye çağırıyor.

İsrail’in Yahudi yerleşimlerini genişletme kararının ardından doğrudan görüşmeler neredeyse bir yıldır kesik durumda. Görüşmelerden umudunu kesen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise devleti kurulmadan Birleşmiş Milletler’e tam üyelik için başvurmaya karar vermişti.

İsrail’in dün açıkladığı Doğu Kudüs’te 1100 yeni ev yapma kararının görüşmelere dönüş şansını iyice zorlaştıracağı düşünülüyor.

XS
SM
MD
LG