Erişilebilirlik

Ferguson'da Farklı Görüşler Hakim


Ferguson'da Farklı Görüşler Hakim
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Ferguson davası hakkında blog yazan avukat Debbie Hines’a göre, siyah yetişkinlerin yüzde 80'i davayı ırkçılık açısından izlerken, beyaz Amerikalılar arasında bu oran yüzde 37

Missouri eyaletinin Ferguson kentinde geçtiğimiz Ağustos ayında 18 yaşındaki siyah Michael Brown, beyaz polis memuru Darren Wilson tarafından vurularak öldürülmüştü. Yaygın protestolara ve ırkçı suçlamalara yol açan olayı inceleyen jüri, Wilson’un kasten adam öldürmek suçundan yargılanmamasına karar verdi.

Ferguson’da beyaz polis memurunun silahsız siyah genci öldürmesi olayının dışında hemen hemen herşey tartışılıyor.

Debbie Hines, "Herkes olaya etnik kökenine göre değişik açılardan bakıyor, mesela siyah Amerikalılar olaya bir açıdan bakarken, beyaz Amerikalılar farklı bir şekilde yaklaşıyor," şeklinde konuşuyor.

Ferguson davası hakkında blog yazan avukat Debbie Hines’a göre, siyah yetişkinlerin yüzde 80'i davayı ırkçılık perspektifinden izlerken, beyaz Amerikalılar arasında bu oran yüzde 37.

Gencin ölümünde ırkçılığın kilit bir rol oynadığını düşünenler bu sorunun bütün ülkede ele alınması gerektiğini savunuyor.

Siyah medeni haklar örgütü NAACP, Adalet Bakanlığı’ndan siyah Amerikalılar’a karşı polis şiddetini ele alan yasa değişiklikleri istedi. Ayrıca kolluk kuvvetlerindeki çeşitliliğin arttırılması ve polis memurlarının hizmet verdikleri toplumun içinden seçilmeleri de örgütün istekleri arasında.

Uzmanlar, polis ve azınlıklar arasındaki iletişimin iyileşmesi için bunun çok önemli olduğunu savunuyor. Kamu politikası uzmanı Elsie Scott, New York polis gücünün çeşitlendirme projesinde rol aldı: "Eğer polis yeterince toplumla iç içe olmaz veya saflarında yeterince siyah Amerikalı bulundurmazsa, emniyet teşkilatıyla siyah Amerikalılar arasındaki bu iletişim ve güvensizlik sorunu daha büyük toplumsal olaylara yol açabilir.”

Neredeyse tamamı siyah olan Ferguson’da, polis gücünün neredeyse tümü beyaz.

Bazıları için, ırk sorunu bireysel bir davadaki konuların anlaşılmasını zorlaştırabilir. Bill Johnson, Washington polis sendikasını temsil ediyor: “Beğenin veya beğenmeyin, ilgili kişilerin ten renkleri, sosyo-ekonomik statüleri veya çalıştığı polis teşkilatının sicili ne olursa olsun, bir polis, hayatının tehdit altında olduğu zamanlardakuvvet kullanma hakkına sahiptir. "

Johnson ayrıca, azınlıkların polis saflarına katılmasının çözüm getirmeyeceğini savunuyor: “Bunun peşinde koşarsanız ve bundan da istediğin sonucu alamazsanız ortaya büyük ihtimalle sinsi bir ayrımcılık çıkar. Hele bir de ‘beyaz bir polis memuruna güvenilmez’ mesajı verilirse.”

Adalet Bakanlığı, Michael Brown'ın ölümü ve Ferguson emniyet müdürlüğü hakkındaki soruşturmasına devam ediyor. Bu soruşturma, çoğunluğun siyah olduğu Ferguson’da çoğunluğunu beyazların oluşturduğu emniyet teşkilatı için yürütülen işe alım uygulamalarını gözden geçirmeyi kapsamıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG