Erişilebilirlik

FED Faiz Oranını Yükseltti


Amerika Merkez Bankası (FED) temel faiz oranını yükseltti.

Buna göre, FED faiz oranlarını 0,25 oranında arttırarak yüzde 1,25 ila 1,5 aralığına çıkardı. Bu artış, gösterge faiz oranını tarihi ortalamaların altına çekti.

FED, 2008 mali krizinden sonra ekonomiyi durgunluktan çıkarmak için faiz oranlarını neredeyse sıfıra düşürdü. Bu şekilde yatırımların artması ve işsizliğin azaltılması hedeflendi.

Ekonomik durgunluktan 2009 itibariyle çıkılmaya başlandı. Mali krizden sonra %10 oranındaki işsizlik şu anki yüzde 4,1 seviyesine indi. FED toparlanan ekonominin daha az müdahaleye ihtiyacı olduğuna karar verdi ve faiz oranlarını yükseltmeye başladı. Faiz oranlarının çok uzun süre çok düşük kalması ekonomiyi aşırı hızlandırarak fiyatlarda ani artışa neden olabilir.

Kronik olarak çok düşük seyreden enflasyon oranı ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir çünkü tüketiciler, fiyatların aynı kalacağını ya da düşeceğini dikkate alarak harcamalarını kısabiliyor.

Yellen’den Yeni Bir Faiz Artışı Sinyali

En son enflasyon rakamlarına göre son 12 ayda fiyatlar yüzde 2,2 arttı. Gıda ve enerji dışındaki alanlarda ekonomi genel olarak yıllık yüzde 1,7 oranında genişledi. Temel faiz oranı ise yüzde iki sınırının altında kaldı. FED uzmanları bunun ekonomik büyüme için en ideal durum olduğunu düşünüyor.

Bazı uzmanlara göre FED gelecek yıl faiz oranlarını birkaç kez daha yükseltecek. FED’in faiz oranlarını yüzde 2,8’e kadar çıkartması bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG