Erişilebilirlik

Facebook Hisseleri Satışa Sunuldu


Facebook sosyal paylaşım sitesinin hisseleri az önce (Amerika saatiyle 11:00) borsada işlem görmeye başladı. Sitenin kurucusu Mark Zuckerberg sembolik olarak şirket hisselerinin işlem göreceği NASDAQ borsasının seans açılışını da yaptı.

Facebook hisselerinin değeri 38 Dolar olarak belirlendi, bu da şirketin değerini 104 milyar Dolar düzeyine getirdi. Bu rakamlar Facebook’u, Amerika’daki en değerli şirket sıralamasının üst basamağına da yerleştirdi.

Borsa analisti Anupam Palit, sosyal medya alanında 900 milyon kullanıcısıyla Facebook’un lider konumda olduğunu söylüyor.

Palit, “Alanında en büyük şirket Facebook, diğer sosyal paylaşım siteleri bu konuda Facebook’un yanına bile yaklaşamıyor. Facebook’u diğer sosyal medya ağlarından ayıran en önemli bir diğer özellik de karda olması,” diyor.

Facebook’un hisselerinin satışa sunulması tüm dünyada ilgi uyandırsa da, bu alandaki öncelik büyük yatırım şirketlerine tanındı. Dolaysıyla bu hisseleri önce büyük yatırımcılar alabilecek. Yatırım uzmanı Jim O’Shaugnessy, bunun çok da kötü bir şey olmadığı görüşünde.

Jim O’Shaugnessy, “Birçok halka arzda, şirket hisseleri, yatırımcıların büyük beklenti ve hevesleri yüzünden, değerinin çok daha fazlasından satılıyor. Yatırımcıların her ne pahasına olursa olsun hisse sahibi olma çabası fiyatları yukarı çektiğinden şirketin değeri olduğundan daha fazla görünüyor. Biz küçük yatırımcılara bu yüzden birçok durumda, bir hisse satışa sunulduktan en az bir sene sonra alım yapmalarını öneriyoruz,” diyor.

İnternet şirketlerinin hisselerinin halka açılması daha önceki bazı örneklerde beklentilerin altında kaldı. LinedIn, Groupon ve Zynga gibi büyük ilgi uyandıran Internet şirketlerinin hisseleri, satışa çıkarıldıktan kısa süre sonra büyük oranda düştü.

Ancak 2004 yılında Google arama motorunun hisseleri satışa sunulduğunda, tam tersi bir durum olmuş, 84 Dolar’dan satılmaya başlanan hisseler, yıllar içerisinde sürekli değer kazanmıştı. Google hisseleri şu anda 600 Dolar’ın üzerinde işlem görüyor.

XS
SM
MD
LG