Erişilebilirlik

Evcil Kediler 10 Bin Yıldır İnsanlarla Yaşıyor


Evcil Kediler 10 Bin Yıldır İnsanlarla Yaşıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

İnternette yer alan sayısız video görüntüsüne bakılırsa evcil hayvan imparatorluğunun kralı, kuşkusuz ki kediler. Kedi sahipleri, genellikle evlerinde birden fazla kedi besledikleri için Amerika’daki evcil kedi sayısı, evcil köpek sayısından daha fazla. Yeni DNA bulguları, kedilerin insanoğlunun hayatının bir parçası olmaya sanılandan çok daha önce başladığını gösteriyor.

Günümüzün evcilleştirilmiş kedilerinin ataları, bundan on bin yıl önce insanlarla yaşamaya başladı.

Vahşi Afrika Kedisi’nin kemikleri üzerinde DNA incelemesi yapan Fransız uzmanlar, evcilleştirilmiş kedilerin köklerinin Mezopotamya’daki çiftliklere dayandığını ortaya çıkardı. Mısır’dan Türkiye’ye, Dicle ve Fırat boylarından günümüz Irak’ına uzanan bu topraklar, evcil kedilerin vatanı sayılıyor.

Kedi sahiplerine göre bu şaşırtıcı değil çünkü kedigiller, biz onları beslediğimiz için yanıbaşımızdalar.

Bundan 9 bin 500 yıl öncesine dayanan DNA bulgularına göre kediler, bir zamanlar ticari gemilerin mürettebatının bir parçasıydı.

İnsanlar nüfuz alanlarını genişlettikçe kediler de peşlerinden geldi.

Hatta kimi kediler, soylu sınıfına girdi.

Kedi tutkunlarının 1800’lü yıllarda seçici üretime geçmeye başlamasıyla günümüzde tanıyıp sevdiğimiz kedi türleri ortaya çıktı.

Günümüzün evcilleştirilmiş kedileriyle bu kedilerin daha büyük olan ve insanlara yaklaşmayan Avrupa kökenli vahşi kuzenleri arasındaki farkı anlamakta yarar var.

Yeni araştırmalara göre günümüzün İran, Siyam ve üç renkli Calico kedileri, çevrelerini umursamaz tavırlar takınsalar da aslında insanlarla uzun süredir yakın ilişki içindeler.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG