Erişilebilirlik

'Esat İdlib'deki Kimyasal Saldırının Sonuçlarından Kaygı Duymuyor Olabillir'


'Esat İdlib'deki Kimyasal Saldırının Sonuçlarından Kaygı Duymuyor Olabillir'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Beyaz Saray, Suriye hükümetinin İdlib’de sivillere yönelik kimyasal saldırısını kınayan bir açıklama yaptı. Saldırıda 100’e yakın sıvılın öldüğü, çok sayıda sivilinse yaralandığı bildiriliyor. İdlib’deki saldırı, 2013’ten bu yana Suriye’de en çok can kaybına yol açan kimyasal saldırı olarak nitelendiriliyor. Uluslararası toplum, 2013’teki kimyasal saldırıdan sonra Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ı, Suriye’nin kimyasal silah stoklarını dağıtmaya zorlamıştı. Kimi uzmanlara göre bu son kimyasal gaz saldırısı, Esat rejiminin saldırının doğuracağı sonuçlardan kaygılanmadığını gösteriyor.

Beyaz Saray, Suriye Hükümeti’nin sivillere yönelik kimyasal silah saldırısını şiddetle kınayan bir açıklama yaptı ve bu hain saldırıların medeni dünya tarafından göz ardı edilmemesi gerektiğini bildirdi. Başkan Donald Trump’ın açıklamasında, saldırının sorumlusunun Obama Yönetimi’nin ‘zayıflığı’ olduğu öne sürülüyor.

Trump, Esat’ın 2013’teki sarin gazı saldırısının tüm dünyayı ayağa kaldırmasından sonra Obama’yı Suriye’ye müdahale etmemeye çağırmış, Amerika’nın araya girmesinden bir yarar getirmeyeceğini savunmuştu.

Skype aracılığıyla konuşan Ortadoğu uzmanı Steven Heydemann, saldırının ardında Suriye hükümeti olduğunu belirtti:

“Trump Yönetimi’nin harekete geçmeyi reddetmekten Demokratlar’ı sorumlu tutması, iki yüzlü bir davranış. Suriye, Rusya’dan destek bekliyor. Suriye’nin kimyasal silah kullanması durumunda yaptırım uygulanmasını sağlayacak mekanizma zayıfladı. Esat rejiminin sahada elde ettiği kazanımlar ve Donald Trump’ın başkan seçilmesi de bu saldırının ardında yatan etkenlerden bazıları.”

Heydemann’a göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye hükümetini kendi halkına karşı savaş suçu işlediği gerekçesiyle cezalandırmalı. Rusya ya da başka bir ülkenin böyle bir kararı veto etmesi ise bu suça ortak olduğu anlamına gelir.

Rusya, saldırıyla ilgisi olduğu iddialarını kesin bir dille reddetti.

Uluslararası Af Örgütü, sorumluların ortaya çıkarılıp cezalandırılacağını bildirdi:

“Gerek hükümetin gerekse silahlı grupların daha önceki yıllarda da kimyasal saldırı düzenlediğini hatırlamak önemli. Bu saldırılar, Birleşmiş Milletler raporlarıyla doğrulandı. Ancak hiç kimse adalet önünde hesap vermedi.”

Görgü tanıkları, İdlib’deki saldırının Suriye’de 2013’ten beri en çok can kaybına yol açan kimyasal saldırı olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG