Erişilebilirlik

Erdoğan’dan NATO Mesajı: ‘Diğer Ülkelerle İlişkilerimiz Alternatif Değil’


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin NATO üyeliğine ilişkin uluslararası arenadaki eleştirilere karşılık “Türkiye'nin farklı ülke ve bölgelerle geliştirdiği ilişkiler, birbirinin alternatifi değil tamamlayıcısıdır” mesajı verdi.

Türkiye, Çankaya Köşkü’nde NATO Konseyi ve NATO Akdeniz Diyaloğu Ortakları Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in katılımıyla yapılan toplantıda, son dönemde Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma füze sistemi satın alması dolayısıyla ABD’nin eleştiri konusu yaptığı Türkiye’nin NATO üyeliği gündemdeydi.

Erdoğan, 2019 yılında NATO’nun 70’inci kuruluş ve Türkiye’nin ise ittifaka katılışının 67’nci katılış yıldönümünü kutladığını anımsatarak, Türkiye’nin Soğuk Savaş döneminde olduğu gibi bugün de NATO’ya kapsamlı şekilde katkılar sunduğunu ve müttefikleriyle dayanışma içinde hareket ettiğini söyledi. Erdoğan, özellikle ABD’nin NATO üyeliği için “tartışmalı” gibi ifadeler yöneltmesine tepkisini adres göstermeden ifade etti ve “NATO içindeki güçlü konumumuzu korurken ulusal çıkarlarımızın, bölgesel güvenlik ve istikrarın gerektirdiği adımları da atacağız. Burada bir gerçeğin altını çizmekte fayda görüyoruz. Türkiye'nin farklı ülke ve bölgelerle geliştirdiği ilişkiler, birbirinin alternatifi değil tamamlayıcısıdır. Türkiye'nin egemenlik haklarına giren S-400’ler gibi bazı güncel meseleler üzerinden böyle bir tartışmanın alevlendirilmeye çalışılmasını kesinlikle tasvip etmiyoruz. NATO ittifakı çerçevesinde milli güvenliğimizi tahkim gayesiyle attığımız adımları yine kendi mecrasında değerlendirmek gerekir” dedi. Erdoğan, Türkiye’nin dar kalıplara sokulduğunu, Türkiye’nin kararlarıyla ilgili spekülasyonlar üretildiğini kaydederek, bunun Türkiye’nin tarihi ve coğrafi konumunu anlamamak olduğunu da söyledi.

Erdoğan ABD’ye “terör” mesajı da verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin NATO müttefikliğini sorgulayan açıklamalara imza atan ABD yönetimine ise ülke adını anmaksızın yanıt verdiği de dikkat çekti. Erdoğan, “Türkiye’nin bekasına yönelik tehditlerin çoğaldığı ve yoğunlaştığı böylesi bir dönemde müttefiklerimizden tek bir beklentimiz var, biz NATO'daki dostlarımızdan sadece ittifak ruhuna uygun davranmalarını, ittifakın kurucu değerlerine sahip çıkmalarını bekliyoruz. Müttefiklerimizin bizzat kendilerinin terör örgütü olarak kabul ettikleri yapılara karşı tedbir almalarını istiyoruz. Dost acı söyler prensibinden hareketle burada şu gerçeği ifade etmek istiyorum, namlusunu ülkemize çeviren, vatandaşlarımızın canına ve malına kasteden terör örgütlerinin müttefiklerimizce donatılmasının, tırlar dolusu silah ve mühimmata boğulmasının, örgüt elebaşlarının kimi ülkelerde en üst düzeyde kırmızı halılarla ağırlanmanın hiçbir haklı gerekçesi yoktur. DEAŞ ile mücadele bahanesiyle atılan bu tür yanlış adımların meşrulaştırılması asla mümkün değildir” dedi.

ABD’nin açıklamasına tepki

Erdoğan, ABD’nin Kıbrıs’taki enerji kaynaklarına ilişkin açıklamasına da tepki göstererek, “Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Doğu Akdeniz enerji kaynakları üzerindeki meşru hakları da tartışma götürmez. Ülkemiz kendi hakkını ve Kıbrıs Türklerinin hukukunu korumakta kararlıdır. NATO'nun bu süreçte Türkiye'nin haklarına saygı göstermesini ve bize gerilimlerin önüne geçmek için destek olmasını bekliyoruz. Ülkelerimizin bazı alanlarda farklı yaklaşımları, farklı görüşleri olabilir ancak ortak tehditlerle birlikte ve tutarlı şekilde mücadele etmek bu ittifakın öncelikli şartıdır. Burada yaşanan aksaklıklar maalesef en büyük zararı ittifakımıza, ittifakın itibarına verecektir” diye konuştu.

Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, NATO Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye’nin Doğu Akdeniz'de tek taraflı adımlara ve oldu bittilere göz yummayacağını söyledi. Çavuşoğlu, “Doğu Akdeniz'in barış ve istikrarı, uluslararası hukuka ve tarihi gerçeklere saygıdan geçmektedir. Türkiye, bu anlayışla hem kendisinin hem de Kıbrıs Türkü'nün meşru hak ve çıkarlarını her zaman en güçlü şekilde savunmaya devam edecektir” ifadesini kullandı.

NATO Genel Sekreteri’nden S-400 mesajı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise, toplantıdaki konuşmasında, DEAŞ’la (IŞİD) ortak mücadele vurgulayarak, “NATO, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki güvenliği teşvik etmek konusunda azimlidir, kararlıdır. Devam etmekte olan terörizme karşı mücadelemiz bunlardan önemli bir unsurdur” dedi.

Stoltenberg, NTV’ye yaptığı açıklamayla ise ABD ile Türkiye arasındaki S-400 polemiğine ilişkin görüşünü aktardı ve “Bugün Erdoğan, birkaç hafta önce Trump ile görüştüm. Türkiye'nin pozisyonu açık ama endişemi ilettim. NATO'da farklı sistemlerin çalışamayacağını söyledik. ABD'nin Patriot için Türkiye ile diyaloğu memnuniyet verici. NATO olarak çözüm bulunması için çabaları destekliyoruz. Çözüm bulunmaması ne ABD ne Türkiye ne de NATO için iyi olur” dedi.

Stoltenberg, ayrıca Twitter hesabı aracılığıyla “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için yeniden Ankara’da olmaktan memnuniyet duyuyorum. Türkiye çok değerli bir müttefiktir ve NATO, ciddi güvenlik sınamalarıyla karşı karşıya olan Türkiye ile dayanışma içindedir” değerlendirmesini paylaştı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG