Erişilebilirlik

Erdoğan’dan İsrail’le Diplomatik İlişkileri Kesme Tehdidi


Erdoğan’dan İsrail’le Diplomatik İlişkileri Kesme Tehdidi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin İsrail’in başkenti olarak Tel Aviv yerine Kudüs’ü tanıma girişimine sert tepki göstererek, “Kudüs Müslümanlar’ın kırmızı çizgisidir. Eğer böyle bir adım atılacak olursa; hemen İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi’ni İstanbul’da toplayacağız. Kaldı ki bu, bizim diplomatik ilişkilerimizi İsrail ile koparmaya kadar gidebilir” dedi.

Erdoğan, bugün ilk önce AKP Grubu’nda ardından AKP Kadın Kolları’nca düzenlenen toplantıda Kudüs meselesine ilişkin açıklamalar yaptı. Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’a seslenerek, “kırmızı çizgi” uyarısında bulundu. Erdoğan, “Sayın Trump, Kudüs Müslümanlar’ın kırmızı çizgisidir. Filistin halkının yaraları kanamaya devam ederken, her gün hak ihlalleri sürerken İsrail’e destek mahiyetinde böyle bir kararın alınması sadece uluslararası hukukun değil, aynı zamanda insanlık vicdanına vurulmuş ağır bir darbedir. Eğer böyle bir adım atılacak olursa İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi’ni İstanbul’da toplayacağız. Tüm İslam dünyasını o zirvede hareketlendireceğiz. Amerika bütün işleri bitirdi de şimdi de bu mu kaldı? Şu anda Netanyahu İsrail’de kendi iç hesaplaşmalarını bitiremiyor. Biz, kesinlikle son ana kadar buradaki mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Kaldı ki bu bizim diplomatik ilişkilerimizi İsrail’le koparmaya kadar gidebilir. Amerika’yı bölgedeki sorunları daha da derinleştirecek böyle bir adım atmaması konusunda buradan ikaz ediyoruz, böyle bir adım atamazsınız. Artık dünya bir bütündür. Bu bütünün içerisinde sizler ‘Ben istediğim gibi hareket ederim’ noktasında hareket ettiğinizde bölgede doğacak sıkıntıları gözardı edemezsiniz” ifadelerini kullardı.

Erdoğan, konuya ilişkin ayrıca “Amerika diyor ki ‘Ben büyükelçiliğimi Kudüs'e alacağım.’ Bunlar, Ortadoğu’yu tamamen karıştırma projesidir. Bu, Türkiye için kırmızı çizgidir. Burada diplomasi olarak ne gerekiyorsa A’dan Z’ye bunu yapacağız. Buna duyarsız, sessiz kalamayız. Amerika’nın atacağı bu adımı asla sessiz olarak değerlendiremeyiz. Elimizden ne geliyorsa sonuna kadar bunu yapacağız” diye konuştu.

CHP: “Kudüs üzerinde oyun oynanmasın”

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da, Erdoğan gibi Kudüs meselesinde ABD’ye tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, “68 kuşağından çok sayıda gencimiz bugün Filistin topraklarında yatmaktadır. Filistin’in özgürlüğü ve bağımsızlığı için gittiler. Hakları, özgürlükleri ve devlet kurmaları bizim için önemlidir. Filistin’e Filistinliler’e bu salondan yüzbinlerce kadının selamını gönderiyoruz. Sizin devlet talebinizi, demokrasi talebinizi destekliyoruz. Kudüs Ortadoğu’nun kilit taşıdır. Kudüs üzerinde kimse oyun oynamasın. Eğer yanlış bir karar alırlarsa, Ortadoğu’da yeniden kanın, gözyaşının nedeni olurlar. İsrail ile Filistin’in bir araya gelip görüşerek devletlerini kurmalarını, Filistin’i tanımalarını elbette istiyoruz. Hiç kimse onlara olan desteğimizi engelleyemez” dedi.

Çavuşoğlu: “Barış yerine kaos gelecektir”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Arnavutluk’taki açıklamasında, ABD’nin Kudüs girişimi için “Umarız bu haberler doğru değildir. Böyle bir adım sorunun çözümüne katkı sağlamayacağı gibi, bölgedeki kırılgan yapıyı daha da kırılgan hale getirecektir, daha da tehlikeli bir hale getirecek, barış yerine kaos gelecektir. Çözüm süreci tamamen ortadan kalkacaktır. Burada bir tek çözüm vardır o da iki devletli çözüm. Yan yana iki bağımsız devlet. Doğu Kudüs'ün başkent olduğu ve 1967 sınırlarıyla bağımsız bir Filistin devleti ve İsrail devleti. Bölgeye barış ve huzur ancak böyle gelir.” dedi.

Çavuşoğlu, “Esasen Museviler’in birçoğunda da rahatsızlık var. Çünkü Kudüs üç dinin kutsal mekanıdır ve buna herkesin saygı göstermesi gerekir. Herkes sussa Türkiye Cumhuriyeti olarak biz susmayız. Doğruları söyleriz, yanlışların karşısında oluruz” diye konuştu.

ABD’ye PYD tepkisi: “Ya İran, ya Türkiye, sıkıysa Rusya”

Erdoğan, ayrıca parti grup konuşmasında isim vermeksizin Suriye’deki Kürt yapılanması PYD-YPG’nin eski Sözcüsü Talal Silo’nun son günlerde ortaya attığı ABD’ye yönelik iddiaları da gündeme taşıdı.

PYD-YPG Sözcüsü iken Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) bağlantısıyla Türkiye’ye sığındığı iddia edilen Talal Silo hakkında Ankara günlerce resmi açıklama yapmamıştı. Ancak Silo’nun, ABD’yi de suçladığı açıklamaları 1 Aralık’tan itibaren Anadolu Ajansı kanalıyla yayınlanmaya başlamıştı. Silo, ABD’nin bilinçli olarak PYD-YPG’ye Akdeniz’e koridor açmaya çalıştığını söylemişti. Erdoğan da, Silo’nun bu sözlerinden hareketle bugün konuştu.

Erdoğan, özetle, “Geçtiğimiz günlerde ülkemize sığınan PYD-YPG yöneticisi Suriye’de Amerika’nın bu terör örgütünü korumak, bu terör örgütünü korumak, kollamak, büyütmek için neler yaptığını hiçbir inkara meydan vermeyecek açıklıkta anlatmıştır. Bunu zaten bizler de görüntülerle, her şeyle tespit etmiş vaziyetteyiz, Kuzey Suriye, en doğusundan en batıya doğru orada bir terör koridoru oluşturulduğunu görüyoruz. Yaklaşık 1300’dü TIR olarak, bu sayılar tırmandı tırmandı 2 binin, 3 binin üzerine çıktı. Bu TIR’larla zırhlı taşıyıcılar, silah, mühimmat bu bölgeye geldi. Peki, bu silahlar bu bölgeye niye gelir? Nerede kullanacak bu silahları Amerika? DEAŞ diye bir şey mi kaldı ortada? Suriye’ye karşı mı kullanacak? Irak’a karşı mı kullanacak? Yok. E kime karşı kullanacak? Ya İran ya Türkiye, sıkıysa Rusya. Şimdi ben doğruları söylemek zorundayım. Ben bunu Sayın Trump’ın kendisine de söyledim. Kusura bakmasınlar, adım adım her şeyi takip ediyoruz. Biz de gereği neyse bunu yapmanın mecburiyeti içerisindeyiz” dedi.

“DEAŞ’lılar Mısır’a götürüldü”

Sözlerini “Türkiye DEAŞ’la fiilen savaşan tek NATO ülkesidir” diye sürdüren Erdoğan, Rakka Operasyonu’nda bölgeden çıkartılan IŞİD militanlarının Mısır Sana Çölü’ne götürüldüğünü iddia etti. Erdoğan, bu militanların Mısır’da kendilerine yeni görev verilmesini bekleyeceklerini söyledi.

ABD’yi Türkiye’ye “ihanet etmekle” suçlayan Erdoğan, “Masaya oturunca, lafa gelince ‘Hassasiyetlerinize saygı duyuyoruz’ deyip de sahada Türkiye’nin güvenlik hassasiyetlerine karşı her türlü ihaneti yapan bir müttefikle kendimize nasıl ortak bir gelecek kurabiliriz? Türkiye’ye sahada her türlü tuzağı kurarken politika arenasında her türlü riyakarlığı sergileyenlere daha fazla tahammül etmek zorunda değiliz. Bu konu bizim için bir taktik değil bir beka meselesidir. Bundan sonra kimin nerede ne dediğine değil sahada kimin ne yaptığına bakacak ona göre hareket edeceğiz” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG