Erişilebilirlik

Erdoğan Belediye Başkanlarını Uyardı


Adalet ve Kalkınma Partisi’nin İstişare ve Değerlendirme Kampı Cuma günü Afyonkarahisar’da başlıyor. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra üç buçuk yıldır parti kamplarına katılmayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, genel başkan sıfatıyla 26. İstişare Kampı’na başkanlık edecek.

2019 yılında yapılacak yerel seçimler ve başkanlık seçimleri öncesi iktidar partinin rotasının belirleneceği kamp öncesi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş görevlerinden istifa etti.

Erdoğan’ın genel başkanlığa seçilmesinden beri geçen süreçte en son Nevşehir, Niğde, Kırşehir ve Giresun il başkanlarının da görevden alınmasıyla toplam 22 il başkanı görevden el çektirildi, 18 ile atama yapıldı.

21 Mayıs’ta genel başkan seçildikten sonra katıldığı ilk Meclis Grup Toplantısı’nda “metal yorgunluğu” kavramını gündeme getiren Erdoğan, “teşkilatlarımızı güncelleyeceğiz” sözleriyle de değişimin ilk sinyalini o gün verdi. AKP lideri, bu konuyu sonraki konuşmalarında da hep sıcak tuttu.

Kadir Topbaş’ın istifasının ardından gözler Melih Gökçek’te

Basında günlerdir Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in de istifasının istendiği haberleri yer alıyor. Hatta İran seyahati öncesi kendisini uğurlamak için Esenboğa Havalimanı’na gelen belediye başkanına Erdoğan'ın, “döndüğümde istifan masamda olsun” dediği iddia ediliyor. Hatta İran seyahati öncesi basın toplantısında sarf ettiği “İstifalar olmadı ama olmayacak anlamına gelmez” şeklindeki açıklamalarının adresinin de Gökçek olduğu söyleniyor. Ancak yirmi dört yıldır aralıksız Ankara’yı yöneten ve toplamda altı dönem başkentte seçim kazanan Gökçek henüz istifa etmiş değil.

Kıdemli Ankara gazetecilerinden Murat Yetkin'in bugün Hürriyet’teki köşesinde, “Gökçek belki bilmediğimiz, kim bilir ne zaman öğreneceğimiz hesaplarla, belki Erdoğan’a artık her bakımdan kayıtsız ve şartsız sadakat beyanıyla, belki artık belediyeyi fiilen yönetmeyerek ama her türlü sorumluluğun altına imzasını koymak suretiyle koltuğunda oturmaya devam edecektir” diye yazmasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran dönüşü kendisini izleyen gazetecilere uçakta yapmış olduğu açıklama istifa veya görevden almalarının bitmediğinin açık kanıtı.

Erdoğan: Görevden alma yolunu denemek istemiyoruz

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin “rutin, alışılmış, sıradan” bir parti olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı,” Siyasi partimiz, aynı zamanda bir davadır. Bu davaya inanmış olanlar, bu davaya gönül vermiş olanlar, gerektiğinde genel merkeze gelir istifasını teklif eder, ondan sonra da bir başka arkadaşla yola devam edilebilir. Zaten istifa eden de, partiden istifa amacıyla değil, bulunduğu makamı boşaltmak için o tür bir adım atar. Tabii bunları farklı yere çekme gayretine girenler de oluyor. Tabii partideki görevleri, partinin üst yönetimi, gerektiğinde istifasını istemeden de alabilir. Belediyelerdeki durum tabii ki farklı. Onun iki yöntemi vardır: Partiden ihraç veya görevi ihmal veya kötüye kullanmaktan dolayı yapılabilir. Tabii ki biz bu yolları denemek istemiyoruz” dedi.

“Makama getirilirken iyi, boşaltması istenince neden yadırganıyor?”

35 yılı aşkın süredir aktif siyasetin içinde bulunan Erdoğan,görevden almayı seçenek gösterse de “İstifa suretiyle o makamı boşaltmanın kendisini de bizi de sıkıntıya düşürmeyeceği anlatılabilir” diyerek öncelikle diyalog yolunu tercih edeceğinin de işaretini verdi.

“Bir makama getirilirken her şey iyi güzel, ama benim metal yorgunluğu olarak dediğim durumlarda makamın boşaltılmasının istenilmesi niye yadırganıyor? Kaldı ki istifa ya da görevden ayrılma, bu davada bir sorun olarak görülmemelidir. Nitekim, birçok arkadaşımız daha önce birçok görevlerini bırakmışlar, sonra başka görevler almışlardır. Ama dava olarak görmez de, hasbi değil hesabi davranırsan; ‘Benim şanım var şerefim var’ dersen, kusura bakma ama, partinin şerefi herkesin şerefinin şanının çok daha önündedir.”

“İçişleri Bakanlığı’na yalnız bizim partimizle ilgili değil diğer siyasi partilerle ilgili şikayetler geliyor”

Erdoğan’ın istifa edecek belediye başkanlarının kaç kişi olduğu hakkındaki bir soruya ise “bazı şeyler önümüze geldiği zaman, ona göre değerlendirmemizi yapıyoruz. Allah göstermesin çok daha kötü şeyler de olabilir. Kaldı ki 2019’un martında yerel seçimler yapılacak. Dolayısıyla biz hazırlıkları yaparak girmek durumundayız. Kaldı ki sadece bizim partimizle değil diğer siyasi partilerle ilgili de İçişleri Bakanlığı’na şikayetler geliyor. Basın olarak size de geliyordur” yanıtını verdi.

Türkiye’de sosyal medyayı en aktif kullanan siyasetçilerin başında gelen Gökçek ise 4 milyon hesabın takip ettiği twitter adresinden siyasi etkinliklerine ait paylaşımlar yapmayı sürdürüyor.

Kadir Topbaş’ın istifa edeceği iddiasını ilk kez gündeme getiren CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş bu kez de Gökçek’in ocak ayından önce görevinden ayrılacağını iddia ederken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Kahramankazan ve Keçiören Belediye Başkanlarının daha şanslı olduğunu öne sürdü.

Kulislerde Ankara dışında Balıkesir, Bursa, Uşak, Niğde ve Nevşehir Belediye Başkanları’nın da istifasının istendiği konuşulurken Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur iddiaları reddetti.

Erdoğan-Gökçek görüşmesinden istifa çıkmadı

Gün içinde bu gelişmeler olduktan sonra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul edildi.

İki saat süren görüşme sonrası Gökçek twitter hesabından “Dün gece Sayın Cumhurbaşkanımdan randevu talep etmiştim. Bu gece görüştük. Sayın Cumhurbaşkanıma Külliye'nin karşısına yapılacak müze ile ilgili projenin tüm detaylarını sundum. Ayrıca Büyükşehir'in devam eden projeleri konusunda çeşitli bilgiler verdim. Kamuoyunun bilgisine” şeklinde yaptığı açıklamasıyla göreve devam edeceği mesajı verdi.

Bu arada Ahmet Davutoğlu döneminde MYKY’ya devredilen “teşkilat başkanı aracılığıyla il ve ilçe başkanlıklarına atama yetkisi” yeniden genel başkanın uhdesine bırakıldı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG