Erişilebilirlik

Erdoğan: ‘Esat’a Yardımcı Olanlar Onun Katliamlarına da Ortak Olur’


Erdoğan: ‘Esat’a Yardımcı Olanlar Onun Katliamlarına da Ortak Olur’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:20 0:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a yardımcı olanların onun katliamlarına da ortak olduğunu belirterek, tüm insanlığın Esat’ı dışlaması gerektiğini vurguladı.

Erdoğan’a, efsane boksör Muhammed Ali’nin cenaze töreni için geldiği Louisville’de Muhammed Ali Merkezi’ni ziyaretinin ardından bir gazeteci Suriye Devlet Başkanı Esat’ın kendisiyle ilgili iki gün önceki açıklamalarını sordu.

Esat’ın bir ‘katil’ olduğunu kaydeden Erdoğan, “(Esat) 600 bin vatandaşını şu ana kadar öldürmüş bir katildir, 12 milyon vatandaşının kendi vatanlarından ayrı kaldığı bir ülkenin şu anda adeta işgalcisidir. Devlet terörü estiren birisidir. Sadece 3 milyon sığınmacı bizim ülkemizdedir, onlara ev sahipliği yapıyoruz. Tüm insanlığın aslında Esed’i dışlamasının gerektiğine inanıyorum. Ona yardımcı olanların da onun zulmüne, katliamlarına ortak olduğuna inanıyorum. Onun söyledikleri beni pek de ilgilendirmiyor” diye konuştu.

‘Bu akşam dönüyorum’

Erdoğan, Louisville’da herhangi bir Amerikalı hükümet yetkilisiyle görüşmesinin olmayacağını ve bu gece yurda döneceğini de söyledi.

Muhammed Ali için bugün Freedom Hall’da kılınan cenaze namazına katılan Erdoğan’ın daha önce 9-11 Haziran günlerini kapsayacağı açıklanan ziyaretinde yarın (Cuma) da Muhammed Ali’yi uğurlama ve anma törenlerine katılması planlanıyordu.

Ancak Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Erdoğan’ın ziyaretini planlanandan bir gün önce sonlandırma kararı aldığı bilgisini vermiş, nedene ilişkinse bir açıklama yapılmamıştı. Erdoğan’ın ziyaretini yarıda kesme kararının arkasında Muhammed Ali’nin cenaze namazı sırasındaki bazı düzensizliklerden duyduğu rahatsızlığın yattığı yönünde söylentiler olsa da bunlar resmi makamlarca doğrulanmadı.

Erdoğan, yarın KFC Yum Center’da yapılacak anma töreninde konuşmacılar arasındaydı ancak daha sonra listeden çıkarılmıştı. Bu konunun Erdoğan’ın ziyaretini yarıda kesmesinde bir rolünün olup olmadığı da bilinmiyor.

Erdoğan, bugün Muhammed Ali Merkezi’ni ziyareti sırasında yabancı bir gazetecinin “ABD’de özellikle Washington’da bir devlet yetkilisiyle görüşmeniz olacak mı?” sorusu üzerine, “Bu akşam dönüyorum, sadece bunun (Muhammed Ali’nin cenazesi) için geldim” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Louisville, Kentucky'deki Muhammed Ali Center'a Ziyaret
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Muhammed Ali Center'ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan

‘Sabaha karşı Muhammed Ali’nin maçlarını izlerdim’

Muhammed Ali’yle ilgili bir soru üzerine de Erdoğan şöyle konuştu:

“Muhammed Ali benim için sadece kuru bir şampiyon, boksör değildi. Çocukluk yaşlarımda onun maçlarını sabaha karşı izlerdim. Onun özgürlükle ilgili yaptığı açıklamalar, özellikle de Vietnam savaşıyla ilgili yaptığı açıklamalar siyasetin içerisindeki biri olarak unutulacak ifadeler, yaklaşımlar değildir. Özgürlük mücadelesini verenler ve bu mücadelesini 22 yaşında Müslüman olduktan sonra bugüne kadar devam ettiren bin insan için bizim bunu uzaktan seyretmemiz doğru olamazdı. Bir Müslüman kardeşi olarak bugünkü cenaze töreninde bulunmayı kendim için milletim adına bir görev telakki ettim. Makamı cennet olsun.”

'Suriye'de devlet terörü estiriliyor'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muhammed Ali Center'i ziyaretinin ardından da Ahıskalı Türklerle iftar programına katıldı.

Burada bir konuşma yapan Erdoğan, Suriye'deki iç savaşa değinerek bu ülkede bir devlet terörünün estirildiğini, bir katilin iş başında olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığına işaret ederek, "Biz Avrupa Birliği ülkeleri, Batı ülkeleri gibi 'bize şu kadar gelsin bu kadar gelmesin' gibi bir pazarlığın içerisinde değiliz. Varil bombalarından, kimyasal bombalardan kaçan kim olursa olsun biz hepsine kapımızı açtık, bundan sonra da açmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'İslam coğrafyası kardeşlikten çok uzak bir görüntü içerisinde'

İslam coğrafyasındaki çatışmalara da konuşmasında değinen Erdoğan şunları söyledi:

"Maalesef Suriye ve Irak başta olmak üzere, İslam coğrafyası şu mübarek günlerde dahi birlikten, beraberlikten, kardeşlikten çok uzak bir görüntü içindedir. Karşımızda çarpık bir manzara var. Ölen Müslüman, öldüren de 'evet ben de Müslümanım' diyor. Ölen 'Allahu ekber' diyerek ölüyor, öldüren 'Allahu ekber' diyerek öldürüyor. Bugün birileri eğer teröristle Müslüman kavramlarını bir arada rahatça kullanabiliyorsa bunda art niyet kadar, İslam karşıtlığı kadar işte bu manzaraların da etkisi var."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta solunum yetmezliğinden hayata veda eden Muhammed Ali'nin de mazlumların ve mağdurların sesi olduğunu belirterek, efsane boksörün mücadeleci kişiliğine dikkati çekti.

Konuşmasında Ahıska Türklerine verdikleri desteği de tekrarlayan Erdoğan, onlara her zaman kapılarının açık olduğunu vurguladı.

Erdoğan'ın Ahıska Türkleri'yle iftar yemeğine Amerika'daki Müslüman kuruluşların liderleri ile daha sonradan ismini değiştirerek Müslüman olan İngiliz müzisyen Yusuf İslam da katıldı.

Muhammed Ali için makale kaleme aldı

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bloomberg için Muhammed Ali konulu bir makale kaleme aldı.

Erdoğan, 'Muhammed Ali'nin Mirasını Harekete Geçirmek' başlıklı makalesinde, dünya liderlerinin Muhammed Ali'den esinlenebileceğini kaydederek, "Dünya liderleri, onun ideallerini uygulamaya koyarak birçok kalıcı soruna çözüm bulabilir" ifadesini kullandı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG