Erişilebilirlik

Erdoğan: ‘Basınla Savaşta Değilim’


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN televizyonuna verdiği demeçte 'basınla savaşta' olduğu iddialarını reddetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN televizyonuna verdiği demeçte 'basınla savaşta' olduğu iddialarını reddetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de basına karşı “savaşta olduğu” yönündeki eleştirileri reddederek, “eleştiri” ile “hakaret”in birbiriyle karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

CNN International kanalında Christiane Amanpour’un sorularını yanıtlayan Erdoğan, “İfade özgürlüğü ya da basın özgürlüğünü durduracak hiçbir şey yapmadık. Tam tersine, Türkiye’de basın bana ve hükümetime karşı çok eleştirel oldu, bana karşı çok ciddi saldırılar oldu. Bu saldırılara yanıt vermede çok sabırlı davrandık” diye konuştu.

Erdoğan, Almanya’da kendisi hakkındaki bir videoya sert tepkisinin hatırlatılması üzerine, “Hiciv olsun ya da olmasın her şeyin bir sınırı olmalı. Basit bir karikatür ya da çizimde herhangi bir sorun yok. Ama bir karikatür çizer ve özneyi olmayacak şeylerle bağdaştırırsanız o zaman elbette bunun kabul edilebilir olmasını bekleyemezsiniz” dedi.

Can Dündar ve Erdem Gül’ün duruşmalarına bazı başkonsolosların katılmasına yönelik tepkisine dair bir soru üzerine de Erdoğan, gazetecilerin duruşmalara gözlemci olarak gelmelerinde bir sorun bulunmadığını, ancak başkonsolosların toplu olarak katılarak casuslukla suçlanan kişilere destek vermelerine asla hoşgörüyle bakılamayacağını savundu.

Erdoğan, “Ülkemde yasalar var. Eğer bir basın mensubu ya da bir gazetenin yöneticisi casusluk faaliyetinde bulunuyor ve ülkenin sırlarını dünyaya ifşa ediyorsa ve bu hareket bir dava konusu oluyorsa o zaman burada bir mahkeme kararı olacaktır. Dünyanın neresine giderseniz bu böyledir. Yasaların müsaade etmediği eylemlere girişmenin belli bedelleri olmalı” diye konuştu.

Avrupa’ya terör eleştirisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, birçok Avrupa ülkesinin terör tehdidinin büyüklüğüyle baş etmede başarısız olduğu ve bu tehditle mücadelede yeterli miktarda çaba sergilemediği görüşünü de dile getirdi.

Erdoğan, Avrupa ülkelerini terör tehdidinin yayılmasına izin vermekle eleştirdi ve birçoğunun cihat yanlılarının hareketini engellemede yükümlülüklerini yerine getirmediğini savundu.

Erdoğan, özellikle Belçika makamlarını, Türk yetkililerin geçen yıl yakalayarak Hollanda’ya iade ettiği Brüksel bombacısı İbrahim El Bakravi konusunda ihmalkar davranmakla suçladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm ülkelere teröre karşı ortak duruş sergilemeye çağırıyoruz ve birçok AB üyesi ülkenin bu çağrıya hakkettiği önemi vermede başarısız kaldığı görülüyor. Batılı ülkeler tarafından yalnız bırakıldık. İstihbarat paylaşımına dair beklentilerimiz hiçbir zaman karşılanmadı” dedi.

IŞİD’e karşı ülkesinin “kalıcı kararlılığını” ifade eden Erdoğan, “Bu hedefe bağlıyız ve aynı kararlılığı Batılı ülkelerden de görmeyi bekliyoruz” dedi.

Erdoğan, Türkiye, Amerika ve uluslararası müttefiklerin Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması ve uzun süreli bir barışın tesisi konusunda birlikte ve ortak biçimde çalışması gerektiğini de vurguladı.

“Suriye’nin bazı kesimlerinin kimi terör örgütlerine teslim edilmesine izin verecek pozisyonda değilim” diyen Erdoğan, hangi terör örgütünü kastettiği sorusunu, “YPG, PYD ve DAEŞ’in de bu türden bir niyeti varsa ona da asla izin verilmemeli” şeklinde yanıtladı.

Erdoğan, Türkiye’nin “iyi terör”, “kötü terör” şeklinde bir ayrım yapmadığının altını çizerek, tüm terör örgütlerinin kötü olduğunu ve hiçbirine müsaade edilmemesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın ve ifade özgürlüğüne dair eleştirilerin Türkiye’nin AB sürecinde “alakasız engeller” olduğu görüşünü de dile getirirken, “AB üyeliğine ilk başvuranlardan olmamıza rağmen hala kapı eşiğinde bekletiliyoruz. Alakasız engellerle meşgul ediliyoruz ancak çok sabırlıyız” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG