Erişilebilirlik

Sissi ve Macron Biraraya Geldi


Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fettah El Sissi, Fransa’ya yaptığı üç günlük ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile biraraya geldi. Ziyaretin gündeminde ekonomik işbirliği ve terörle mücadele konuları başta geliyor.

Fransız yetkililer, Mısır’ı bölgede istikrarı sağlayacak kilit ülke olarak görüyor.

Saldırılar arttı

Mısır, özellikle Sina Yarımadası’nın kuzeyinde IŞİD ile bağlantılı İslamcı militanlarla mücadele ediyor. Mısır’ın diğer bölgelerinde düzenlenen terör saldırılarında da son dönemde artış görüldü.

2015’ten bu yana Mısır, Fransa ile helikopter, savaş uçağı ve füzelerin dahil olduğu birçok silah anlaşması yaptı.

İnsan hakları ihlalleri

Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada insan hakları örgütlerinin sıklıkla dile getirdiği Mısır’daki insan hakları ihlalleri konusunun da gündeme getirileceği ifade edildi.

El Sissi, Mısır’da 2013 yılında Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi deviren darbenin lideriydi. Ülkede darbenin ardından birçok insan hakları eylemcisi ve gazeteci hapse atıldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün üyeleri Paris kent merkezinde yaptıkları eylemde “Mısırlı gazetecileri kurtarın” yazan pankartlarla hapisteki gazetelerin posterlerini açtılar.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün direktörü Christophe Deloire “Mısır’da basın özgürlüğü her gün ihlal ediliyor. Bugün ülkede bağımsız ve özgür bir gazeteci olmak mümkün değil” diye konuştu.

Mısır hükümeti son olarak sivil toplum örgütlerine sert kısıtlamalar getiren bir kanunu yürürlüğe sokmuştu.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG