Erişilebilirlik

Ebadi’den Referandum Tepkisi: ‘Askeri Müdahaleye Hazırız’


Hayer El Ebadi
Hayer El Ebadi

Irak Başbakanı Haydar El Ebadi Kürt referandumunun şiddetle sonuçlanması halinde askeri müdahalede bulunmaya hazır olduklarını söyledi.

Associated Press’e konuşan Ebadi, Iraklı Kürtlerin merkezi hükümetten ayrılmak için yapacağı referendum oylamasını Irak’ın egemenliğini ihlal edecek ‘tehlikeli bir gerilim’ olarak niteledi.

Ebadi, Irak haber ajansına yaptığı bir başka açıklamada da, Kürtlerin 25 Eylül’de yapılması planlanan referandumla ‘ateşle oynadığını’ belirtti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin düzenlemeyi planladığı referanduma bir sert tepki de Türkiye’den geldi. Başbakan Binali Yıldırım Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu belirterek, "Bu konuda gereken her türlü adımı atacağımız konusunda kimsenin şüphesi olmasın." ifadesini kullandı.

Iraklı Kürtlerin lideri Mesut Barzanı referandumu destekliyor.

Türkiye Barzani’yle güçlü ilişkilere sahip olsa da oylamanın yapılmaması için baskıları her geçen gün artırıyor.

Binali Yıldırım, Cuma günü yaptığı açıklamada “Yaptırım noktasına gelmesini arzu etmeyiz ama bir akıl tutulması yaşanırsa, o noktaya taşınırsa Türkiye’nin atacağı adımlar bellidir” demişti.

ABD Yönetimi de Kürt Referandumu'nu desteklemediğini Cuma günü açıklamıştı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, “Amerika Kürt Bölgesel yönetiminin bu ay sonunda bir referandaum yapma niyetine destek vermemektedir.ABD, Kürt Bölgesel Hükümeti liderlerine, referandumun ISIS'i yenmek ve özgürleşmiş alanları istikrara kavuşturma çabalarına zarar vereceğini defalarca vurguladı. Tartışmalı olan bölgeleri kapsayan bir referandum düzenlemek provakatif ve istikrarsızlığı arttırıcı bir eylem olacaktır. Bu sebeple Kürt Bölgesel yönetimini referandum kararından geri dönmeye ve Bağdat ile ciddi ve sürdürülebilir bir diyaloğa başlama çağrısı yapıyoruz, ki Amerika yönetimi bu konuda yardıma hazır olduğunu da defalarca ifade etmiştir” denilmişti.




T

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG