Erişilebilirlik

Duvar Projesinde Teklif Süreci Tamamlandı


Amerika’nın Meksika sınırında planlanan duvar projesinin ilk aşaması, firmalara tanınan teklif süresinin dolmasıyla sona erdi. Sınırdaki mevcut duvarı, Texas’ın güneydoğusundan California’nın güneybatısına kadar uzatmayı hedefleyen projenin uzun sürmesi ve maliyetli olması bekleniyor.

Hükümet, ihaleye katılan firmaların, San Diego’da inşa ettikleri 3 metre eninde ve 3 metre boyundaki duvar prototiplerini değerlendirmeye hazırlanıyor.

400’den fazla firmanın ilgi gösterdiği ihalede, hükümetin belirleyeceği en fazla 20 aday, farklı duvar tiplerinin yarışacağı ikinci tura davet edilecek.

Amerika Gümrük ve Sınır Muhafaza Dairesi’nin (CBP) belirlediği planlamada herhangi bir gecikme olmazsa, ikinci aşama başlayacak. Prototip inşaatlarının Haziran’da başlaması planlanıyor.

Gümrük ve Sınır Muhafaza Dairesi’nin projeyle ilgilenen firmalara gönderdiği ihale belgelerindeki bilgiler, duvarın uzatılacak kısımlarının 5 ila 9 metre yüksekliğinde olacağını gösteriyor.

Başkan Donald Trump’ın desteklediği proje süreci Mart ortasında başladı.

Sınırdaki mevcut duvar ve çitlere eklenecek kısımların toplam uzunluğu tam olarak bilinmiyor. Ancak ihale belgelerine göre, bu kısımların tırmanışa müsait olmaması ve delinmesinin de 30 dakikadan fazla zaman alması gerekiyor.

Belgelerde, duvarın Amerika’ya bakan yüzünün estetik açısından da güzel olması gerektiği vurgulanıyor.

Diğer çözümler

Öte yandan, Gümrük ve Sınır Muhafaza Dairesi’nin iki yetkilisi ve Texas’tan bir profesör, geçtiğimiz günlerde, Senato İç Güvenlik Komisyonu üyelerinin, duvar projesiyle ilgili sorularını yanıtladı. Yetkililer ve profesör, yasadışı göçü önlemenin tek yolunun sınıra duvar örmek olmadığı konusunda görüş birliği sergiledi.

Amerika Gümrük ve Sınır Muhafaza Dairesi’nin eski yetkilisi David Aguilar, dairenin bölgedeki kaynaklarının arttırılması gerektiğini savunurken, Texas Rio Grande Valley Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Terence Garrett, Amerika’ya gelmeye çalışan göçmenlerin sayısını azaltmak için, Honduras, El Salvador ve Guatemala’daki yaşam koşullarını iyileştirmek gerektiğini söyledi.

Devam eden ihale süreci, sadece duvara odaklanıyor. Ancak Gümrük ve Sınır Muhafaza Dairesi’nin eski Başkan Yardımcısı Ron Colburn, senatörlere, sınır güvenlik birimlerinin, söz konusu bölgenin özelliklerine göre değişen birçok farklı tekniğe de başvurduklarını belirtti.

Colburn, “Taktiksel bir altyapı, yeterli sayıda insan gücü ve doğru teknolojiler olmazsa, sınır güvenliği çok zayıf kalır. Zincirdeki her halkanın eşit güçte olması ve doğru teknikler uygulanması gerekir. Örneğin Rio Grande Vadisi’ndeki uygulamayla, San Diego’daki uygulama aynı olmayacaktır” diye konuştu.

Başkan Donald Trump, seçim kampanyası sırasında, duvarın maliyetini Meksika’ya karşılatma sözü verdi. Ancak Meksika bunu kabul etmeyince, Beyaz Saray yönetimi, duvarın inşasına başlamak için Kongre’den bu yıl 1,5 milyar dolarlık kaynak istedi. Duvarın toplam maliyetinin 21 milyar doları aşması bekleniyor ve böyle bir bütçenin de Kongre tarafından onaylanması gerekiyor.

Duvar projesinin önündeki tek engel Kongre onayı değil. Hükümet, duvarın inşa edileceği sınır bölgesindeki toprak sahipleriyle de yasal mücadele veriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG