Erişilebilirlik

Diyarbakır Eğitim-Sen: ‘Yeni TEOG Emlakçılara Yaradı’


“Daha dün sistem (TEOG) açıklandı, bugün ev fiyatları fırladı.” Bu iddia Diyarbakırlı veli Nahit Kuşçu’ya ait. Yeni TEOG sistemine tepki gösteren Kuşçu, sistemin zengin-yoksul ayrımı getirdiğini savundu. Kuşçu, “Zenginler iyi okulların olduğu muhitlere taşınıp, çocuklarını oralara gönderecek, yoksullar ise bulundukları yerde gönderecek” dedi.

Kuşçu’nun bu tepkisine Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi de katılıyor. Yeni TEOG sistemiyle ilgili basın toplantısı düzenleyen Diyarbakır Eğitim-Sen yasanın emlakçılara yaradığını savundu.

Toplantıda konuşan Eğitim-Sen Diyarbakır 2 No’lu Şube Eş-Başkanı Fatma Budak Güler, söylenenin aksine sınavın kalkmadığını savundu. Güler, “Öğrencilerin hepsinin aynı okulu birinci sırada tercih etmesi durumunda o okula yerleştirmenin hangi ölçülere göre yapılacağı da belirsizdir. Örneğin bir bölgede sadece bir lise, bir meslek lisesi ve bir imam hatip lisesi olduğunu varsayalım. 600 öğrencinin adrese dayalı olarak yerleşmesi gerekirse kim hangi ölçüye göre hangi okula yerleşecektir? Zorunlu olarak bu okullardan birine yerleşmek durumunda kalan öğrencinin kendi tercihine göre öğrenim görme hakkı ortadan kalkmış olacaktır. Açıklananın aksine temel eğitimden ortaöğretime geçişte sınav kalkmamıştır. Öğrencilerin önemli bir bölümü Haziran ayında yapılacak olan sınava katılacaktır. Doğal olarak Bakan Yılmaz’ın TEOG’un kaldırılmasına gerekçe olarak sunduğu ‘okul dışı kaynaklara yönelme’nin beliğin bir şekilde artması kaçınılmazdır. Çünkü sınavla öğrenci alan okul sayısının azalması bu okullara girmek için daha yüksek puan almayı zorunlu hale getireceği için kurs, etüt ve özel derse yönelim daha da fazla olacaktır” dedi.

Sistemin emlakçılara yaradığını savunan Güler; “Milli Eğitim Bakanlığı bugüne kadar benimsediği eğitim politikaları ile eğitim sistemini siyasal iktidarın ihtiyaçları ve hedefleri doğrultusunda yap-boz tahtasına çevirmek dışında eğitimde somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmemiştir. Temel eğitimden ortaöğretime geçişte yapılan son değişiklik, bakanlığın asıl amacının sağlıklı, herkesin memnun olacağı bir ortaöğretim sisteminin oluşturulması olmadığını açıkça göstermektedir. Nitekim MEB’in açıkladığı yeni ortaöğretime geçiş sistemi, sadece özel okulları ve emlakçıları sevindirmiştir” diye konuştu.

Emekli Öğretmen Emin Tunç sistemin zengin ailelerin çocuklarına avantaj sağladığı görüşünde. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Tunç, “Bilinçli ve paralı aileler yıllarca çocuklarının üzerinde duracak. Yüzde onu alan okullara yerleştirmeye çalışacak. O da olmazsa paralı okullara gönderecek.
Geri kalan çocukların önemli bir kısmı sınavlara bile girmeyecek. Adreslerine yakın mahallede, muhtemelen bir Anadolu lisesi, meslek lisesi veya birkaç imam hatip lisesi bulunacak. Bu öğrencilerin yüzde 60-70´i otomatik olarak imam hatipli olacak ” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG