Erişilebilirlik

Diyarbakır'da Fabrikalar Sağlık İçin Çalışıyor


Corona virüsü salgınından sonra birçok üretici zor günler yaşarken, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların önemli bölümü çalışmayı sürdürüyor. Özellikle sağlık sektörü için malzeme üreten fabrikalar tam kapasite üretime devam ediyor.

Gıda, metal, plastik, mobilya, tekstil ve inşaat malzemeleri gibi sektörlerde 280 firmanın üretim yaptığı Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde Corona virüsü nedeniyle sokağa çıkma yasağının uygulandığı bugünlerde hummalı bir çalışma var.

Diyarbakır'da Fabrikalar Sağlık İçin Çalışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:25 0:00

Organize Sanayi Bölgesi de salgından etkilendi. Çalışan sayısı 7 bin 500’den 4 bin 500’e kadar düştü. Ancak üretim, salgına karşı alınan önlemlere rağmen devam ediyor. Özellikle sağlık sektörünün ihtiyacı olan maske, tulum gibi malzemeleri üreten firmalar çalışmalarını sürdürüyor.

Sedrettin Tosunlu da üretimi sürdüren iş insanlarından. Daha önce tıbbi malzeme üreten Tosunlu, salgın başlayınca sağlık kuruluşları için maske üretmeye başladı. Günde 100 bin maske üreten Tosunlu, VOA Türkçe’ye çalışmalarını anlattı. Tosunlu “Corona virüsü salgını başladıktan sonra seri üretime geçtik, kapasiteyi artırdık. Bizim de bir nebze bir katkımız olsun diye üretimimizi çoğalttık. Şu anda maske üretimimiz hızlı bir şekilde devam ediyor. Resmi kurumlara, valiliğe, belediyeye maske yetiştirmeye çalışıyoruz. Günde 100 bin civarı üretiyoruz. Biz aksine hem personel çoğaltıp hem de üretimi arttırdık. Kar oranını gözetmeden seri üretime geçtik. Personel sayımızı arttırdık. Bizimde bir katkımız olsun dedik, elimizden gelen her şeyi yaptık. Zor olmuyor isteyince, isteyerek yapınca zor olmuyor. Maddi olarak çok şükür zorlamıyor bizi, devlet de bizden maliyetini almıyor” dedi.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde Tosunlu gibi sağlık sektörü için üretim yapan 10’u aşkın firma var. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, bazı sektörlerde üretimin durmadığını söyledi. Üretime ara vermemeye çalıştıklarını söyleyen Odabaşı “Gıda ve sağlık ürünlerini durduramadık. Organize sanayide sağlıkla ilgili tüm önlemleri alarak, üretime devam etmeyi düşündük. Bugüne kadar 7 bin 500 ila 8 bine yakın kişi çalışıyordu. Sokağa çıkma yasağı döneminde sayı 4 bin 500’e düştü. Üretimimizi durdurmak istemiyoruz. Yarın Corona bittiğinde ihracata hızlı bir şekilde devam etmek istiyoruz. Maske üretimini yapıyoruz, tulum üretimi yapıyoruz. 10 firmamız tulum ve maske üretiyor ve sağlık sektörüne katkıda bulunuyoruz” dedi.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG