Erişilebilirlik

DBP’den Kayyuma Karşı ‘Paralel’ Belediye


Kanun Hükmünde Kararname ile 25 belediyesine kayyum atanan Demokratik Bölgeler Partisi, seçilmiş üyelerinin parti binalarında hizmet vermeye devam etmesi kararı aldı. DBP kayyum kararını uluslararası yargıya taşımaya hazırlanıyor.

DBP’nin Diyarbakır’da toplanan parti meclisi, belediyelere kayyım atanması kararını masaya yatırdı. Toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada, kayyum atanmasıyla halkın iradesine el konulduğu belirtildi. Toplantıda, kayyum atamalarına karşı bir dizi eylem kararı alındı. Belediyelerin seçilmiş üyelerinin parti binalarında hizmet vermeye devam etmeleri kararlaştırıldı. Toplantıda ayrıca kayyum kararının önce Anayasa Mahkemesi’ne ardından da uluslararası yargıya taşınması kararlaştırıldı. Toplantıda alınan kararların bazıları şöyle:

  • Kayyum yasası ve uygulamaları kabul edilmeyecek, seçilmişler görevlerinin başında olacaklardır. Belediye eş başkanları ve meclis üyeleri parti binalarında halkın sorunlarını çözme yollarını geliştireceklerdir.
  • Kayyum bir darbe olarak değerlendirilmiş ve darbeye karşı tüm halkımızı, demokratik güçlerini, kadınları, sendikaları ve gençleri tavır koymaya ve mücadeleyi yükseltmeye davet etmiştir.
  • Kayyuma karşı belediyelerimiz halkla birlikte nöbet eylemleri gerçekleştirecektir.
  • Hukuk kurallarını yok sayan kayyum uygulamasına karşı ulusal ve uluslararası hukuk mekanizmaları işletilecektir. Öncelikle Anayasa Mahkemesi’ne başvurulacaktır.
  • Diplomasi faaliyetleri çerçevesinde Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası kurumların gerekli yaptırımları uygulamaları için görüşmeler ve eylem ve etkinlikler düzenlenecektir.
  • Kardeş belediyelerle görüşülerek ortak tavır alınacaktır.
  • Kayyum darbesine karşı yerellerde seçme ve seçilme hakkının gaspına karşı seçilmişler ve seçmenler tarafından ilgili mercilere başvuru yapılacaktır.
  • Üyesi olduğumuz Türkiye Belediyeler Birliği, Tarihi Kentler Birliği ve diğer ulusal ve uluslararası kuruluşlarda darbeye yönelik eylemler düzenlenecektir.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG