Erişilebilirlik

ABD'li Senatör Graham Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Görüştü


ABD yönetimine Suriye konusunda sert eleştiriler yönelten Cumhuriyetçi Parti Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Ankara ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

Graham’ın, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararı ve PYD-YPG konusunu görüşmek üzere temaslar yürüten Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin 8 Ocak’taki Ankara ziyaretinin aksine en üst düzeyde kabul görmesi dikkat çekti. Bugün Graham’la Suriye konusunda görüş alışverişi yaptığı açıklanan Erdoğan, kendisiyle görüşmek isteyen Bolton’u kabul etmemiş ve “Mutahabı İbrahim Kalın’dır” demişti.

Graham’ın bugün Erdoğan ile görüşmesinde ise, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da yer aldı. Graham’ın Erdoğan ile görüşmesinde ana gündem maddesini Suriye konusu oluşturdu. Graham, öncesinde Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bakanlıkta bir araya geldi. Bu görüşmelere ilişkin Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri’nden herhangi bir bilgilendirme yapılmadı. Ancak Graham’ın Suriye konusunun yanı sıra Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini de gündeme taşıdığı kaydedildi.

Graham, akşamüstü de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı makamında ziyaret etti. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; görüşmede, Suriye’deki son gelişmelerle Türkiye ve ABD arasındaki işbirliği konuları ele alındı. Akar, Graham'a, "Menbiç'te verilen sözlerin tutulmadığı, YPG’nin PKK ile aynı bütünün parçaları olduğu ve Türkiye’nin PKK/YPG, DEAŞ ve FETÖ terör örgütleri ile mücadele ettiği, Türkiye’nin, sınırlarının güneyinde bir terör koridoru kurulmasına izin vermeyeceği, iki ülkenin birlikte çalışarak bu sorunları aşabileceği" yönünde görüşlerini aktardı.

Graham, ABD’de Trump’ın Suriye çekilme kararı ve sonrasındaki açıklamalarına sert tepki gösteren isimlerden birisiydi. Graham, Ankara ziyaretine ilişkin de Türkiye’yle ABD arasında müttefiklik ilişkilerini vurgulayan açıklamalara imza atmıştı. Graham, “Yakın gelecekte Suriye’nin kuzeydoğusunda ortak çıkarlarımız ve güvenlik kaygılarımızı görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Türkiye’de Türk toplumunun parçası olarak ekonomiye, kültüre ve demokrasiye katkıda bulunan milyonlarca Kürt var. Ama uzun süredir Suriyeli Kürtler’in arasında Türkiye’ye yönelik meşru bir ulusal güvenlik tehdidi teşkil eden unsurlar olduğunu da söylüyorum. Türkiye’nin YPG unsurlarıyla ilgili kaygısı Türkiye’nin sınırlarının güvenli ve her tehditten korunaklı olacak şekilde giderilmeli. Suriye’deki her türlü nihai çözüm Türkiye’nin ulusal güvenlik çıkarlarını ve kaygılarını gidermeli. Suriye’deki misyon henüz sona ermedi. IŞİD’in bir daha dönmeyecek şekilde yok edilmesinin sağlanması için ortaklarımız ve müttefiklerimizle çalışmaya devam etmeliyiz” demişti.

ABD'li Senatör Graham Ankara'da Temaslarda Bulundu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG