Erişilebilirlik

Bolton’dan Türkiye Açıklaması


ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Türkiye ve Amerika arasındaki askeri düzeyde Suriye ve YPG konusunda yürütülen görüşmelerin önümüzdeki hafta devam edeceğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de temaslarda bulunan John Bolton bir radyoya verdiği röportajda kendisi, Başkan Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Türkiye’nin ABD’yle IŞİD’e karşı mücadelede yeralan Kürtler’e zarar vermeme konusunda taahhütte bulunduğunu anladığını söyledi.

John Bolton daha önce yaptığı açıklamada, Kürt müttefiklerinin korunmasının ABD’nin Suriye’den çekilmesi için önkoşul olduğunu söylemiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bolton’ın bu açıklamalarını “Ciddi bir hata” olarak nitelemişti.

Bolton, “Askeri düzeyde yürüttüğümüz görüşmelerde herkesin bu sürecin nasıl yürüyeceği konusunda kendisini rahat hissetmesini sağlayacak güvenceler ve protokoller oluşturmayı amaçlıyoruz. Gelecek hafta devam edecek olan görüşmelerin her iki taraf için kabul edilebilir sonuçlar ortaya koyması” diye konuştu.

Bu arada Suriye’de IŞİD’e karşı mücadele eden ABD liderliğindeki koalisyon Başkan Trump’ın açıkladığı karar doğrultusunda çekilmeye başladı.

Trump yönetiminden bir yetkilinin açıklamasına göre Suriye’den çekilme planı kapsamında Amerika sahadan ilk askeri ekipmanını çekti. Yetkili güvenlik gerekçesiyle ekipmanın uçakla mı yoksa kara yoluyla mı çekildiği konusunda ayrıntı vermedi.

ABD liderliğindeki IŞİD’le mücadele koalisyonu sözcüsü Sean Ryan da yaptığı yazılı açıklamada koalisyonun Suriye’den çekilme sürecini başlattığını söyledi ancak ayrıntı vermedi.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton gibi üst düzey Amerikalı yetkililer Suriye’den çekilme konusunda net bir takvim vermemiş, çekilme sürecinin sahadaki koşullara bağlı olduğunun altını çizmişti.

Bu hafta başında Pentagon’dan yapılan açıklamada da operasyonel güvenlik gerekçesiyle Suriye’de askerlerin hareketi ya da çekilme takvimi konusunda ayrıntılı bilgi verilmeyeceği ancak Suriye’den çıkarılan askeri ekipman miktarıyla ilgili düzenli aralıklarla güncel bilgi paylaşılacağı belirtilmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG