Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Parti Kurultayı'na Ted Cruz Damgası


Cumhuriyetçi Parti Kurultayı'na Ted Cruz Damgası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan Adayı Donald Trump bugün yapacağı konuşmayla parti kurultayını kapatmaya hazırlanıyor.

Ohio eyaletinin Cleveland kentinde devam eden Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı bugün son gününde. Kurultaya dün gece, Trump’ın başkan yardımcısı adayı Mike Pence değil, önseçimlerdeki en güçlü rakibi Ted Cruz damga vurdu.

Texas senatörü Ted Cruz, kurultayın üçüncü gecesinde yaptığı konuşmada önseçimleri ve delege çoğunluğunu kaybetmesine rağmen rakibi Trump’a destek vermeyi reddetti. “Vicdanınızın sesine göre oy verin” diye konuşan Cruz, Trump yandaşı izleyici ve delegeler tarafından uzun süre yuhalandı. Cruz Trump’ı yalnızca kutlamakla yetindi. Yuhalamalar aday Donald Trump’ın, Ted Cruz’un konuşması sırasında sahnede görünmesiyle kesildi.

Cumhuriyetçi Parti’nin kıran kırana geçen önseçim sürecinde Texas Senatörü Cruz, Trump’a en fazla direnen rakibi oldu. Bununla birlikte çıkan sözlü atışmalarda Trump’ın ağır hakaretlerine maruz kaldı. Trump kendisini sıklıkla “Yalancı Ted” ya da “dolandırıcı” gibi ifadelerle tanımladı. Cruz’un eşi ve babası da Trump’ın hakaretlerden nasibini aldı.

Uzmanlar Donald Trump ve Ted Cruz arasındaki çekişmenin kişiselleştiğine inanıyor. Bugün Texas delegelerine konuşan Cruz, “eşine ve babasına hakaret eden” adaya destek vermeyeceğini söyledi.

Ted Cruz partili seçmenlerine ne pahasına olursa olsun sandığa gitmeleri çağrısı yaptı, ama “özgürlüğünüzü savunan ve Anayasa’ya bağlı olduğuna inandığınız adaya oy verin” diye konuştu.

Parti adayı Trump’ı desteklemesi istenen Cruz, bu talebi reddedince konuşması yuhalamalar arasında duyulmaz oldu.

Donald Trump, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Cruz’un ne konuşacağını bilmesine rağmen kendisine sahnede söz hakkı verdiğini savundu.

Trump son konuşmasını bu gece parti kurultayının kapanışında yapacak.

Siyasete dışardan giren Donald Trump'a destek vermeyen Cumhuriyetçi Partili sayısı az sayılmaz. Salonda kendi destekçileri bulunsa da, salon dışında kendisini protesto eden Cumhuriyetçi Partililer de bulunuyor. Trump geçmişte Demokrat Parti'ye de oy veren bir isim. Önseçimlerdeki eski rakibi Florida Senatörü Marco Rubio kurultay konuşmasını video mesajıyla yaparken, diğer rakibi, kurultayın yapıldığı Ohio eyaletinin valisi John Kasich, kurultaya gelmeyen isimlerden. Ayrıca eski Cumhuriyetçi başkanlar, baba-oğul Bush'lar ve eski Cumhuriyetçi Partili başkan adayları John McCain ve Mitt Romney de kurultaya gelmedi.

Donald Trump ve Mike Pence
Donald Trump ve Mike Pence

Trump’tan Erdoğan’a övgü

Donald Trump New York Times gazetesine verdiği demeçte, Amerika’yı öncelik yapacağını vurguladı ve ABD’nin NATO’ya desteğini koşula bağladı.

Türkiye’deki darbe girişimine de değinen Donald Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı övdü, “Darbe olmadı, darbe girişimi başarısız kaldı. Bunun nedeni Erdoğan’ın bu durumu tersine çevirebilme yeteneğidir” diye konuştu.

Donald Trump, Kürtler’le Türk hükümeti arasında “birlik” görmeyi arzuladığını vurguladı ve bunun görüşmeler yoluyla başarılabileceğini savundu.

Donald Trump, New York Times gazetesine verdiği demeçte Amerika’nın, Kanada ve Meksika’yla yürüttüğü NAFTA serbest ticaret anlaşmasını da iptal etme sözü verdi, NAFTA’nın Amerikan sanayi sektörünü başka ülkelere taşıdığını iddia etti.

NATO üyelerinin yükümlülüklerini yerine getirmediğini savunan Trump, Amerika’nın bu durumu göz önüne alarak yardımlarına koşup koşmayacağını değerlendireceğini belirtti.

Podyumda Başkan Yardımcısı adayı Mike Pence'i (sağda) tanıtan Donald Trump
Podyumda Başkan Yardımcısı adayı Mike Pence'i (sağda) tanıtan Donald Trump

Mike Pence: ‘Trump değişim getirecek, Clinton’un seçimi statükonun devamı olur’

Texas Senatörü Ted Cruz’un dikkatleri kendi üzerine çekmesine rağmen, Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nda dün gecenin ana konuşmacısı Donald Trump’ın başkan yardımcısı adayı seçtiği Indiana Senatörü Mike Pence oldu.

Pence, siyasette acemi olan ve Cumhuriyetçi Parti içinde bölünme yaratan Donald Trump’ın Beyaz Saray’a seçilmesi durumunda, Washington çevreleriyle milyarder emlakçı arasında arabuluculuk yapabilecek usta bir siyasetçi olarak değerlendiriliyor.

Trump’ın başarılı bir işadamı olduğunu vurgulayan Pence, kurultaydaki konuşmasında seçmene, Kasım ayındaki seçimlerde “tek bir tercihleri olacağını” hatırlattı.

Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton’u da eleştiren Mike Pence, Donald Trump’ın sekiz yıllık Obama yönetiminin ardından bir değişim vadettiğini söyledi, Clinton’un seçilmesinin statükonun devamı olacağını savundu.

Demokrat Partili Başkan Barack Obama da sekiz yıllık Cumhuriyetçi George Bush idaresinden sonra “değişim” vaadiyle iktidara gelmişti.

Demokrat Parti Ulusal Kurultayı gelecek hafta Philadelphia kentinde yapılacak. Kurultayda adaylığı resmileşecek Clinton’un başkan yardımcısı adayı henüz bilinmiyor. Hillary Clinton’un sağ kolunu yarın açıklaması bekleniyor.

Bunun ardından iki partinin adayları arasında 8 Kasım’a kadar devam edecek gerçek seçim yarışı başlayacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG