Erişilebilirlik

Cumhuriyet.com.tr Yayın Yönetmeni Oğuz Güven Tutuklandı


Cumhuriyet gazetesinin internet yayınları yönetmeni Oğuz Güven İstanbul 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı. Cumhuriyet.com.tr’nin yayın yönetmeni Güven, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı’nın ölümüyle ilgili hazırladıkları haberi “İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Denizli Başsavcısı Mustafa Alper’i kamyon biçti” üst başlığıyla twitter’dan paylaştığı için 12 Mayıs günü gözaltına alınmıştı. Oğuz Güven’in tutuklanmasıyla birlikte cezaevindeki Cumhuriyet gazetesi yazar ve çalışanlarının sayısı 13’e yükseldi.

Oğuz Güven: O tweet 55 saniye sonra kaldırıldı, bu da sehven girildiğinin göstergesi

Cumartesi günü gözaltına alınan Oğuz Güven, bu sabah İstanbul Avrupa Adliyesi’ne sevk edildi. Güven savcıya verdiği ifadesinde gözaltına alınmasına sebep olan paylaşımın yayınlandıktan 55 saniye yayından kaldırıldığını belirterek bir suç kastı olmadığını söyledi.

Cumhuriyet.com.tr yayın yönetmeni, ifadesinde “Tamamen yanlışlık sonucu internetin getirdiği rekabet ve hız faktörleri göz önünde bulundurularak bir an önce haberi duyurmak amacıyla bu şekilde bir yanlışlık meydana gelmiştir. Söz konusu tweet girildikten 55 saniye sonra suça konu tweet kaldırılıp “İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Başsavcı Mustafa Alper kamyon kazasında feci şekilde can verdi” şeklinde düzeltilmiştir. Bu da ilk tweetin sehven girildiğinin göstergesidir. Söz konusu tweetle ilgili haberin içeriği birlikte incelendiğinde herhangi bir şiddet çağrısı, terör örgütünün övülmesi, amacı ya da teşvik söz konusu olmadığı ortaya çıkacaktır” dedi.

Güven, suça konu edilen tweet'i kendisinin değil editörlerden biri tarafından atıldığını kendisinin de görür görmez müdahale ettiğini sözlerine ekledi.

Oğuz Güven: Başsavcının ölümüne sevinen firari FETÖ sanıklarını eleştiren haber yaptık

Haber içeriğinde başsavcının vefatından duyduğu üzüntüyü ve FETÖ yapılanmasına hakkındaki düşüncelerini de dile getirdiğini belirten Oğuz Güven, birçok FETÖ mensubunun tutuklanmasını sağlayan Başsavcı Alper’in ölümüne sevinen firari FETÖ sanıklarını da eleştiren bir haber yaptığını söyledi.

“Suça konu tweetin altına Emre Uslu ve Tuncay Opçin gibi firari FETÖ/PDY sanıklarının yorumlarından duyduğum rahatsızlığı belirtmek üzere “FETÖ'cü Emre Uslu'dan kazada ölen başsavcı için skandal sözler” şeklinde internet sitemizde haber geçip, içeriğinde de başsavcının şehit olmasına sevinenleri ağır biçimde eleştirdik. Suçlama konusu haberle ilgili yaklaşımımız bu içerikle değerlendirilmesiyle daha doğru şekilde yorumlanacaktır. Bu nedenle attığım tweetlerin tümüyle değerlendirilip yapılan haber içeriklerinin birlikte göz önüne alınarak atılı suçların amaçlanmadığı anlaşılacaktır.”

Oğuz Güven’in ifadesini alan Basın Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından Celal Sarıdere, gazeteciyi örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklanma talebiyle İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti.

Hakim karşısına çıkmadan adliye koridorlarında kızıyla görüşen Oğuz Güven’e Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ile gazeteci arkadaşlarıyla CHP İstanbul milletvekilleri Barış Yarkadaş ve Sezgin Tanrıkulu da destek verdi.

Akşam 7 sularında hakim karşısına çıkan Oğuz Güven, Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesinin 2. fırkası uyarınca "terör örgütü propagandası yapmak, bu amaca ilişkin toplumda algı oluşturmak" suçlamasıyla tutuklandı.

Güven: Bu çürümüşlük karşısında yapacak bir şey yok

Oğuz Güven tutuklama sonrası adliye sarayından ayrılmadan önce gazeteci arkadaşları ve kızıyla vedalaştı. Güven bu sırada “bu çürümüşlük karşısında yapacak bir şey yok” dedi.

Cumhuriyet gazetesinin internet sitesini yöneten gazeteci, Silivri Cezaevi’ne gönderildi.

TGC Genel Sekreteri: Basın ve ifade özgürlüğü açısından içler acısı bir durum

Adliyede bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı kısa açıklamada Türkiye’deki basın ifade özgürlüğünün içler acısı durumunun bir kez daha teyit edildiğini söyledi.

Güneş, “Sadece gazetecilik yaptığı için tutuklanan Oğuz Güven’e destek vermek için Adliye’ye geldik. Güven, gazetecilik faaliyeti nedeniyle tutuklandı. Bu durum basın ve ifade özgülüğü açısından içler acısı bir durum. Odatv davasından beri haykırıyoruz ama bir şey değişmiyor. Bu ülkeye yazık olmaya devam ediyor. Gazetecilik suç değildir. Gazetecilik terör faaliyeti değildir. Tüm tutuklu meslektaşlarımızın ve Oğuz Güven’in serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.

CHP’li Ağbaba: AKP yargı yoluyla muhalifleri terbiye etmeye çalışıyor

Karara ilk tepki gösterenlerden biri Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Cezaevi Komisyonu Sözcüsü Veli Ağbaba oldu.

Ana muhalefet partisi milletvekili Ağbaba “AKP yargı yoluyla muhalifleri terbiye etmeye çalışıyor. Türkiye bugün dünyanın en büyük gazeteci cezaevi haline geldi Türkiye ne yazık ki havuz ve haram medyası dışında özgür gazetecilerin gazetecilik yapma imkanı kalmadığı bir ülkeye dönmüş durumda. Bu operasyonlar 'FETÖ ile mücadele' diye çıktı ama tutuklanan gazetecilere baktığımız zaman bazılarının bırakın FETÖ ile ilgisi olmasını, FETÖ ile mücadele etmiş gazeteciler olduğunu görüyoruz” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG