Erişilebilirlik

Birçok Ülke İngiltere’den Uçuşları Yasakladı


Avrupa ve Ortadoğu’da birçok ülke yeni Corona virüsü mutasyonu nedeniyle İngiltere’den yapılan uçuşları yasaklama kararı aldı.

İngiltere’den uçuşları yasaklayan Hollanda’ya İrlanda, İtalya, Avusturya ve Belçika ile Kuveyt, İsrail ve İran da katıldı. Avrupa Birliği de bu konuda tavsiye kararı almak üzere toplanıyor.

Birçok Ülke İngiltere’den Uçuşları Yasakladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

İngiliz uzmanlar virüsün mutasyona uğramış türünün yeni geliştirilen Corona virüsü aşılarına dirençli olup-olmadığını anlamak için çalışıyor.

Corona virüsü mutasyonu ilk olarak 13 Aralık’ta İngiltere’nin güneyindeki Kent şehrinde tespit edilmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Twitter’dan yazdığı mesajda, ‘‘Yeni Corona virüsü türü konusunda İngiltere ile yakın iletişim içindeyiz. Devam eden çalışma ve incelemelerinin bilgi ve sonuçlarını bizimle paylaşmaya devam edecekler. Virüsün bu türünün özelliklerini ve etkilerini öğrendikçe üye ülkeleri ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz’’ sözlerini kullandı.

Noel ve yılbaşı kutlamalarına kısıtlama

Corona virüsünün İngiltere’de mutasyona uğradığının belirtilmesi ve bulaşıcılık seviyesinin de bilim kurulunca yüzde 77 daha arttığının açıklanması üzerine Noel ve yılbaşı kutlamaları kısıtlandı.

Hafta içi üçüncü derecede uygulanmaya başlanan tedbirlerin yetersiz kaldığı gerekçesiyle Başbakan Boris Johnson, başkent Londra başta olmak üzere İngiltere’nin büyük bir bölümünde önlemleri Pazar gününden başlayarak dördüncü dereceye çekti.

Önceden belirlenmiş üç derecenin üstüne yeni eklenen bu dördüncü derecenin, fiili olarak tam karantina kurallarını içerdiği açıklandı. Bu kurallara göre Noel ve yılbaşı dahil iş ya da günlük alışveriş dışında dışarıya çıkanlar evlerine gönderilecek.

Noel yemeğinde yalnız kalan yaşlı ve yalnız akrabalar dışında farklı hanelerden kişilerin ev buluşmaları yasaklandı.

Daha önce Noel kutlamalarını kısıtlama taraftarı olmayan Başbakan Johnson’ın bilim kurulunun uyarısı sonucu fikrini değiştirdiği kaydedildi.

29 aşı ve karantina karşıtı Londra’da tutuklandı

Londra emniyetinin Twitter hesabından yapılan açıklamada aşı, karantina ve maske karşıtlarının dün başkentte bütün gün süren polis kovalamacasında 29 protestocunun tutuklandığı, çıkan arbede sırasında da 5 polisin yaralandığı bildirildi.

Londra'da Aşı Karşıtı Protesto
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:00 0:00

Parlamento Meydanı’nda buluşmak için sosyal medya üzerinden örgütlenen yüzlerce protestocu polisin aldığı önlemleri aşmak için gruplara ayrılıp Trafalgar Meydanı ve Oxford Caddesi’yle Regent Caddesi’ne yürüdü.

Arbedeye tanık olan bazı İngilizler, tutuklamalar sırasında polisin sert müdahalesine tepki gösterdi.

Başbakan Boris Johnson ise düzenlediği basın toplantısında polisin müdahalesi için ‘‘yumuşak bir dokunuş’’ yorumunu yaptı ve teşekkür etti.

“Aşı karşıtlarını Rusya kışkırtıyor” iddiası

Aylardır süren aşı ve karantina karşıtı bu eylemlere toleransın, diğer protestolardan çok daha az seviyede olduğu dikkat çekiyor.

Aralarında "Financial Times" gazetesinin de olduğu İngiliz basın kuruluşlarının haberlerinde aşı karşıtlarının ‘‘düşman devletlerin’’ internet üzerinden yaptığı dezenformasyon kampanyasından etkilendikleri öne sürüldü.

Haberlerde, olağan şüpheli olarak Rusya’nın adının geçtiği ve iddiaları soruşturmak ve önlemek için İngiliz ordusunun dezenformasyonla savaş biriminin bağlı bulunduğu 77. Tugay’ın hali hazırda görev yaptığı da yer aldı.

İddiaya göre askerler, siber alanda İngiliz halkını hedef alan kötü niyetli çevrim içi mesajları takibe almış durumda. "Times" gazetesindeki habere göre, ordu içinde kültürel savunma uzmanlarından oluşan bu birim 2010 yılında Afganistan görevi esnasında psikolojik operasyonlar birimiyle birlikte çalışmak üzere kuruldu.

İngiltere’de Dijital Nefreti Önleme Merkezi adlı sivil toplum kuruluşu da Corona virüsü başlıklı içerikleri aynı amaçla mercek altına aldı.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG