Erişilebilirlik

Çocuklara Erken Yaşta Yerfıstığı Yedirmek Alerji Riskini Azaltıyor


Çocuklara Erken Yaşta Yerfıstığı Yedirmek Alerji Riskini Azaltıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Yerfıstığı ve yerfıstığından yapılan fıstık ezmesi, yağı ya da unu gibi gıda ürünleri, Amerika ve birçok yerde besin değeri ve makul fiyatı dolayısıyla yaygın biçimde kullanılıyor. Ancak, birçok kişinin yerfıstığına alerjisi var. Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yayınlanan rehberde, alerjinin önüne geçmek için, çocukların çok daha erken yaşlarda yerfıstığı ile tanıştırılması gerektiği ifade ediliyor

Yerfıstığı en popüler atıştırmalıklardan. Fıstık ezmeli sandviçler de Amerikalı çocukların en popüler öğle yemeklerinden. Ancak okul çağındaki Amerikalı çocukların yüzde ikisinin yerfıstığına alerjisi var ve bu sayı her geçen gün artıyor.

Şimdiye dek, çocuk doktorları, 3 yaş altındaki çocukların yerfıstığını denememelerini önerirdi. Ancak 2015’te İngiltere’de yürütülen bir çalışmaya göre, bu denli uzun beklemek, sorunun daha da büyümesine neden oluyor.

Ulusal Sağlık Enstitüsü Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Direktörü Doktor Anthony Fauci, yapılan bu araştırma sonrası yeni doğmuş bebekleri hayatlarının ilk aylarında yerfıstığı ile beslemenin bir alışkanlık haline geldiği İsrail’deki çocuklarla, İngiltere’de yaşayan Yahudi çocuklar kıyaslandığında; İsrailli çocukların, İngiltere’de yaşayanlara oranla, yüzde 80 daha az alerjiye yakalandığının gözlemlendiğini belirtiyor.

Fauci, bu çarpıcı sonucun, bebeklerin vücutlarında yerfıstığına olumsuz tepki vermemeyi öğreten bir mekanizma olduğunu gösterdiğini söylüyor. Bu mekanizma, bebek 1 yaşına geldiğinde kapanıyor. Çocuk alerjisinde uzmanlaşmış Amerikalı pediatristler de bu konuda fikir birliği içinde.

Eğer çocuğun hafif bir egzaması ve yumurtaya az da olsa bir alerjisi varsa pediatri uzmanı büyük bir ihtimalle 6 aylıktan itibaren yerfıstığı içeren gıdalarla beslenmesini önerebiliyor. Ve bu bebeğin alerji testine de ihtiyacı kalmıyor. Alerjisi olmayan ve ailesinde alerji geçmişi olmayan çocuklar ise herhangi bir yaşta yerfıstğı yiyebiliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG