Erişilebilirlik

Clinton: 'Wikileaks'in Yaptığı Alkışlanacak Birşey Değil'


Clinton: 'Wikileaks'in Yaptığı Alkışlanacak Birşey Değil'
Clinton: 'Wikileaks'in Yaptığı Alkışlanacak Birşey Değil'

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Washington’da bir basın toplantısı yaparak Wikileaks adlı internet sitesinin yayınladığı belgelere dair açıklamalarda bulundu.

Hillary Clinton, Wikileaks’in, ABD Dışişleri Bakanlığı ile yabancı ülkelerdeki Amerikan elçilik ve temsilcilikleri arasındaki yazışmaları açıklamasının, Amerika’nın ulusal çıkarlarını tehlikeye soktuğunu söyledi. “Amerika gizli belgelerin yasadışı şekilde yayınlanmasını şiddetle kınamaktadır” diyen Clinton, “bu hem belgelerde adı geçenlerin hayatlarını tehlikeye sokuyor, hem ulusal güvenliğimizi tehdit ediyor hem de ortak sorunları çözmek için diğer ülkelerde attığımız ortak adımları zora sokuyor” şeklinde konuştu.

Obama Yönetimi’nin geniş kapsamlı bir dış politika yürüttüğünü hatırlatan Bakan, bu kapsamda Amerika’nın her ülke ve her bölgede birden çok ortakla çalıştığını vurguladı. Clinton, “İşte bu yüzden belgelerin açıklanması sadece Amerika’nın dış politika çıkarlarına bir saldırı değil aynı zamanda küresel güvenlik ve ekonomik iyileşmeyi sağlamak için ortaklıklar, ittifaklar kurduğumuz; müzakereler yürüttüğümüz uluslararası topluma da bir saldırıdır” dedi.

Dışişleri Bakanı Clinton, “Obama Yönetimi’nin kurmak için bu kadar çok çalıştığı ortaklıkların bu zorluğu da atlatacağına eminim. Başkan, bu ortaklıklara öncelik verdi ve kaydedilen gelişmeden gurur duyuyoruz. Bu ortaklıklar çabalarımızın merkezinde olmayı sürdürecekler” dedi.

Clinton, belgelerde şahsi yazışmaların, kişisel görüşlerin ve değerlendirmelerin de yer aldığını hatırlattı. “Resmi dış politikamız diplomatların yolladığı bu mesajlarla belirlenmemektedir” diyen Dışişleri Bakanı, “Burada, Washington’daki politikamız, açıklamalarımız ve dünyada attığımız adımlarla açıkça ortaya konmaktadır” şeklinde konuştu.

Bakan Clinton, Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nda sıkı güvenlik önlemleri alınacağını da vurguladı. Böyle bir bilgi sızıntısının tekrar olmaması için ciddi adımlar atılacağını söyledi.

‘Tek Kaygımız Hükümetlerle İlişkilerimizin Zedelenmesi Değil’

Clinton belgelerin yarattığı tehlikeyi bir örnekle de açıkladı. “Örneğin diplomatlarımız hükümetlerin dışında yerel insan hakları çalışanları, dini liderler ya da gazetecilerle buluşmalarında onların görüşlerini dinliyor. Bu görüşmeler güven ve samimiyete dayanıyor. Böyle bir görüşmede örneğin bir yolsuzluk karşıtı eylemci resmi yolsuzluk hakkında bilgi vermişse, bu kişinin kimliğinin açıklanmasının ciddi sonuçları olabilir. Bu kişiler hapse atılabilir hatta öldürülebilir” dedi.

‘Ülkeler Arasındaki Barışçı İlişkilerin Sabote Edilmesi Cesur Bir Adım Değildir’

Hillary Clinton, “Kimileri belgelerin sızmasından sorumlu olanları alkışlamaya kalkabilir. Ama şunu bilin ki masum insanları tehlikeye atmanın alkışlanabilir hiçbir yanı yoktur” dedi.

Dışişleri Bakanı, açıklamasında daha önce Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs’in de üstünde durduğu, “Amerika’nın dış politikasının diplomatların gönderdiği bu belgelerle belirlenmediği” vurgusunu birkaç kez yineledi. Clinton, diplomatların olağan çalışmalarını yürüttüğünü ve amaçlarının bulundukları ülkelerdeki sorunları öngörüp bunları engellemeye çalışmak olduğunu söyledi.

Clinton açıklamasında, belgelerin Amerika ile ortaklarının ilişkisini etkileyeceğine inanmadığını da birkaç kez yineledi ve bir soruya yanıt olarak: “Diplomatların gönderdiği bu bilgilere ihtiyacımız var. Bunlar diplomatik teamülün bir parçası. Ben bu zorluğu atlatacağımıza ve ortaklarımızla yine ortak hedefler doğrultusunda çalışmaya devam edeceğimize eminim” dedi.

XS
SM
MD
LG