Erişilebilirlik

Çin Kendi Wikipedia’sını Halka Kapalı Kuruyor


Çin, kendi Wikipedia’sını kuruyor. Çince ve ücretsiz hazırlanacak site, ülkede yasaklı olan Wikipedia’nın işlevini görecek. Ancak Wikipedia’nın aksine bu siteye Çin halkı katkı yapamayacak.

Pekin hükümetinin girişimiyle açılacak site için üniversitelerden, araştırma kurumlarından 20 bin uzman, bilim insanı ve akademisyen mesai yapacak. Tek tek seçilen uzmanlar, internet ansiklopedisine 300 bin madde hazırlayacak.

Bilim, edebiyat, siyaset ve tarihle ilgili bilgiler, iktidardaki Çin Komünist Partisi’nin merkezi propaganda biriminin denetiminde olacak. Bu birim, Çin medyası, internet şirketleri, yayımcılık endüstrisi ve eğitim müfredatından da etkili.

Ansiklopedi Çin Yayımevi’ne emanet edildi. Konu başlıkları ya da içerik ile ilgili görüş ayrılıklarını ise oluşturulacak özel bir komite çözecek.

2018’de yayına girmesi beklenen site Çince olacak; ancak İngilizce versiyonu için de çalışmalar yapılacak. Çin’in kültür seddi olarak tanımlanan sitede, Kültür Devrimi, Tiananmen Meydanı ve ya yönetime karşı olan Falun Gong tarikatının nasıl ele alınacağı ise belirsiz.

İçeriğin kontrol altında tutulması için ise, site halkın katkı yapmasına kapalı olacak.

Çin’de 13 yıldır zaman zaman yasaklanan Wikipedia, 300 dilde 40 milyon başlığa sahip ve dünyanın dört bir yanından insanların eklediği maddelerle genişliyor. Başlıkların 900 binden fazlası Çince.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Özgürlük Evi’nin son raporuna göre, bir buçuk milyara yakın nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de, 700 milyondan fazla internet kullanıcısı var. Komünist Parti’nin sık sık sosyal medya yasakları uyguladığı ülke, 2017 basın özgürlüğü sıralamasında ise, 199 ülke ve bölge arasında 186’ncı sırada.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG