Erişilebilirlik

Çin'den ABD'ye Dünya Sağlık Örgütü Eleştirisi


Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian

Çin hükümeti, Amerika’nın Dünya Sağlık Örgütü üyeliğinden çıkma kararını eleştirdi. Çin, Amerika’nın son dönemde uluslararası örgütlerden çıkma durumunu bir bağımlılık haline getirdiğini iddia etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, günlük basın brifingi sırasında yaptığı açıklamada, “Amerika örgütlerden çıkma ve anlaşmaları boşa çıkarma konusunda bağımlı hale geldi” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü yaptığı açıklamada, Amerika’nın gerekli reformları yapmamakla ve Çin’in kuklası olmakla suçladığı Dünya Sağlık Örgütü’nden çekildiğini söylemişti.

Trump, Corona virüsü salgını konusunda uzun süredir Dünya Sağlık Örgütü’nü Çin merkezli hareket etmek ve Çin'in verdiği yanlış bilgileri yaymakla suçluyordu.

Başkan Trump ilk olarak Amerika’nın Dünya Sağlık Örgütü’ne verdiği mali desteği kesme kararı almış, daha sonra örgütün başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus’a yazdığı mektupla uyarılarda bulunmuş ve ABD’nin beklediği reformların yapılması için süre vermişti.

Amerika’nın Dünya Sağlık Örgütü üyeliğinden çekilme kararının hemen öncesindeyse Çin hükümeti, Corona virüsüyle mücadele kapsamında örgüte 2 milyar dolarlık kaynak aktarma sözü verdi.

Avrupa Birliği de ABD’nin örgüt üyeliğinden çekilme kararını yeniden gözden geçirmesini talep etti.

Amerika, Başkan Donald Trump’ın göreve gelmesinden bu yana, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi ve UNESCO üyeliklerinden çekilirken küresel ısınma konusunda 2015 yılında imzalanan Paris Anlaşması ve İran’la varılan nükleer anlaşmadan da çekildi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG