Erişilebilirlik

CHP'nin Seçim Kampanyası Tartışmalı Başladı


Ana muhalefet partisi seçim kampanyasın ı"Milletçe Alkışlıyoruz" sloganıyla başlatırken TRT'nin kampanya reklamına yayın yasağı getirmesi tartışma yarattı

Türkiye’de 7 Haziran genel seçimler kampanyasına ana muhalefet partisi CHP, “Milletçe Alkışlıyoruz” sloganıyla kampanyasına İstanbul-Kartal’da Cumartesi günü miting ile başladı ancak kamu televizyonu TRT’nin kampanya reklamını yayınlama kararı tartışma yarattı.

Son günlerde televizyon kanallarında CHP adı olmaksızın “Milletçe Alkışlıyoruz” reklamı dikkat çekiyordu. Özellikle bir kediyi, bir elektrik trafosu yanından yürürken gösteren reklam ilgi çekerken sonrasında CHP’ye ait olduğunu vurgulayan ikinci versiyonu ortaya çıktı. O reklam filmi, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da yer aldığı üçüncü versiyonuyla Kartal Meydanı’nda gösterildi.

Yıldız “CHP kedi peşinde koşuyor” demişti

30 Mart Yerel Seçimler’deki elektrik kesintisi için ‘kedi’ açıklamasıyla gündem yaratan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, CHP’nin kedili reklamı için ana muhalefet partisini gündem belirleyememek ile suçlamıştı. Yıldız, “Burada (seçimde) herhangi bir şeyin arkasına sığınmamak lazım. Bazen ağacın, bazen kedinin ya da başka bir objenin. Bütün partiler kendi özyapılarını ortaya koyacak, millet de tercihini yapacak. Siyasette bir gündem belirleyenler, bir de gündemin peşinden koşanlar vardır. CHP'nin bu reklamda bir kedinin peşinden koşmasını ben biraz esprili buluyorum. Milletimizin şu ana kadar alkışladığı AK Parti oldu, bundan sonra da milletimizin AK Parti’yi alkışlayacağına olan inancımı vurgulamak istiyorum” demişti.

TRT sansürledi mi yasağa mı uydu?

Enerji Bakanı Yıldız, CHP’nin kedi ve elektrik trafosuyla üstü kapalı reklam kampanyasına esprili yanıt vermesi sonrasında, Türkiye’de kamu yayıncılığı yapmakla yükümlü devlet televizyonu TRT’nin yayın yasağı kararı alması tartışma yarattı.

İlk açıklama, CHP Genel Başkanı Bülent Tezcan’dan geldi. Tezcan, yazılı açıklamasında, TRT aleyhine dava açtıklarını da belirterek, “TRT, partimizin "milletçe alkışlıyoruz" reklamını yayınlamama kararı alarak yeni bir skandala imza atmıştır. Din, bayrak gibi simgelerin propaganda da kullanılması yasak iken, bu simgeleri kullanan AKP reklamlarını yayınlayan TRT’nin aldığı bu karar hukuk dışıdır” dedi.

İkinci açıklama ise, TRT Genel Müdürlüğü’nce yapıldı. TRT Genel Müdürlüğü, yazılı açıklamasında, Yüksek Seçim Kurulu 291 sayılı kararı ile 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun gerekçe gösterdi. CHP reklamlarında, yasadaki “kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” ve “suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimse suçlu ilan edilemez veya suçluymuş gibi gösterilemez” hükümlerine aykırılık olduğunu iddia etti.

CHP’li RTÜK üyesi: TRT, AKP’den talimat alıyor

Türkiye’de yasal mevzuat uyarınca radyo ve televizyon kanalları yayını, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) denetimi altında bulunuyor. RTÜK’te ise TBMM’deki siyasi partiler temsil ediliyor ve Kurul’da 5 AKP’li, 2 CHP’li, 1 MHP’li ve 1 HDP’li üye bulunuyor.

CHP’li RTÜK üyesi Ali Öztunç, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, ana muhalefet partisi kimliğiyle iktidarı eleştirmesinden doğal bir şey olmadığını kaydetti. TRT Genel Müdürü Şenol Göka’ya seslenen Öztunç, Cumhurbaşkanlığı seçiminde AKP’nin Türk Bayrağı ve dini simgeli reklam filmini TRT’nin yayınladığını anımsatarak, şimdi ise CHP’nin reklamında kanuna aykırı hiçbir şey olmadığını ifade etti. “TRT tüm toplumu vergisi ile yayın yapıyor. Sadece AKP’ye oy verenler vergi vermiyor tüm toplum vergi veriyor” diyen Öztunç, TRT’nin kamu yayıncılığı ilkesiyle hareket etmesi çağrısında bulundu.

TRT’nin Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’a bağlı bir kuruluş olduğunu anımsatan Öztunç, TRT Genel Müdürlüğü’ne Akdoğan ve AKP tarafından talimat verildiğini ve buralara bilgi verilmeden TRT’nin tek başına CHP reklamını yasaklayamayacağını da söyledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG