Erişilebilirlik

Chomsky'nin Erdoğan’a Cevabı


Barış için Akademisyenler Grubu, "Bizler bu suça ortak olmayacağız" başlığıyla Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinde yaşanan olaylarda Türk hükümetinin tutumunu kınayan ve barış sürecine geri dönülmesi çağrısında bulunduğu bir açıklama yayımlamasının ardından başlayan tartışmalar sürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1128 Türk ve yabancı akademisyenin imzaladığı bildiriye Sultanahmet’te meydana gelen ve 11 turistin hayatını kaybettiği IŞİD terör saldırısı sonrası cevap verdi.

Sultanahmet terör saldırısı sonrası dünyanın birçok haber kanalının İstanbul’dan canlı yayında olduğu sırada büyükelçiler konferansında konuşan Erdoğan, bildiride imzası bulunan akademisyenleri sert bir dille eleştirdi.

‘Sözde aydınların ihaneti’

Erdoğan, kendilerine akademisyen ve araştırmacı unvanı yakıştırmış bir ‘güruh’un ortaya çıktığını, bu güruhun, terör örgütünün eylemlerine karşı vatandaşlarını ve topraklarını savunan devlete dil uzattıklarını belirterek, bildiriye imza atan akademisyenleri mandacılık ve ihanetle suçladı. Erdoğan, konuşmasında, “Sözde aydınların ihanetiyle karşı karşıyayız. Ey aydın müsveddeleri, siz karanlıksınız karanlık. Aydın falan değilsiniz. Sizler ne Güneydoğu'yu ne Doğu'yu, buraların adresini bilemeyecek kadar karanlıksınız ve cahilsiniz" dedi.

Noam Chomsky’e davet

Yabancı akademisyenleri gerçekleri görmeleri için Türkiye’ye davet eden Erdoğan, “Mesela, ABD Büyükelçimiz, daha önce de Türkiye'nin terör örgütüne yönelik operasyonlarıyla ilgili açıklama yapan Chomsky'i davet etsin. Kendisini bölgede misafir edelim. Gerçekleri bu akademisyen sıfatlı beşinci kol elemanları aracılığıyla değil kendi gözleriyle görsün” diye çağrıda bulundu.

Chomsky’nin cevabı

Geçtiğimiz Aralık ayında 87 yaşına basan ünlü Amerikalı düşünür, tarihçi ve dil bilimcisi Noam Chomsky, Erdoğan’ın, açıklamayı imzalayan akademisyenleri eleştirmesi ve Erdoğan tarafından Türkiye’ye davet edilmesi konusunda, Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtladı.

Chomsky, ”Türkiye, Sultanahmet saldırısıyla alakalı olarak IŞİD’ i suçladı. Erdoğan, IŞİD’e çeşitli yollardan yardım etti. Aynı zamanda IŞİD’den pek farkı olmayan El Nusra Cephesi’ni de destekledi. IŞİD’e karşı hem Irak’ta, hem de Suriye’de ana kara gücü olarak çarpışan, Kürtlere karşı işlediği suçları kınayan aydınları da, şimdi yaptığı uzun ve azar dolu konuşmayla eleştiriyor “ dedi.

Chomsky, Erdoğan’ın Türkiye’ye daveti konusunda ise net bir şekilde olumlu veya olumsuz bir cevap vermemeyi tercih etti. Chomsky, soruyu, “Söylediklerimin dışında başka bir yoruma gerek var mı?” şeklinde yanıtladı.

Akademisyenlerin imzaladığı bildiri

Barış için Akademisyenler Grubu tarafından hazırlanan ve 1128 Türk ve yabancı akademisyenin imzaladığı, Türkçe, Kürtçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve İspanyolca yayınlanan metin şöyle:

“Bu ülkenin akademisyen ve araştırmacıları olarak bu suça ortak olmayacağız!”

Türkiye Cumhuriyeti; vatandaşlarını Sur'da, Silvan'da, Nusaybin'de, Cizre'de, Silopi'de ve daha pek çok yerde haftalarca süren sokağa çıkma yasakları altında fiilen açlığa ve susuzluğa mahkûm etmekte, yerleşim yerlerine ancak bir savaşta kullanılacak ağır silahlarla saldırarak, yaşam hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı başta olmak üzere anayasa ve taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınmış olan hemen tüm hak ve özgürlükleri ihlal etmektedir.

Bu kasıtlı ve planlı kıyım Türkiye'nin kendi hukukunun ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası antlaşmaların, uluslararası teamül hukukunun ve uluslararası hukukun emredici kurallarının da ağır bir ihlali niteliğindedir.

Devletin başta Kürt halkı olmak üzere tüm bölge halklarına karşı gerçekleştirdiği katliam ve uyguladığı bilinçli sürgün politikasından derhal vazgeçmesini, sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasını, gerçekleşen insan hakları ihlallerinin sorumlularının tespit edilerek cezalandırılmasını, yasağın uygulandığı yerde yaşayan vatandaşların uğradığı maddi ve manevi zararların tespit edilerek tazmin edilmesini, bu amaçla ulusal ve uluslararası bağımsız gözlemcilerin yıkım bölgelerinde giriş, gözlem ve raporlama yapmasına izin verilmesini talep ediyoruz.

Müzakere koşullarının hazırlanmasını ve kalıcı bir barış için çözüm yollarının kurulmasını, hükümetin Kürt siyasi iradesinin taleplerini içeren bir yol haritasını oluşturmasını talep ediyoruz. Müzakere görüşmelerinde toplumun geniş kesimlerinden bağımsız gözlemcilerin bulunmasını talep ediyor ve bu gözlemciler arasında gönüllü olarak yer almak istediğimizi beyan ediyoruz. Siyasi iktidarın muhalefeti bastırmaya yönelik tüm yaptırımlarına karşı çıkıyoruz.

Devletin vatandaşlarına uyguladığı şiddete hemen şimdi son vermesini talep ediyor, bu ülkenin akademisyen ve araştırmacıları olarak sessiz kalıp bu katliamın suç ortağı olmayacağımızı beyan ediyor, bu talebimiz yerine gelene kadar siyasi partiler, meclis ve uluslararası kamuoyu nezdinde temaslarımızı durmaksızın sürdüreceğimizi taahhüt ediyoruz”

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG