Erişilebilirlik

Cenevre Görüşmelerinde Katılımcı Pürüzü


Birleşmiş Milletler Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura
Birleşmiş Milletler Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura

BM tarafından bugün başlaması planlanan Suriye barış görüşmeleri katılımcılar konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle Cuma’ya ertelendi. BM, , görüşmelere katılması kesinleşen taraflara davetiyelerini yarın gönderiyor.

Birleşmiş Milletler Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye hükümeti ve muhalifler arasında Cenevre’de yapılacak görüşmelerin Cuma günü başlamasını umduğunu söyledi.

Staffan de Mistura, görüşmelere katılacak taraflara davetiyelerini yarın göndereceğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler, görüşmelerin bugün başlamasını istiyordu. Ancak görüşmelere kimlerin katılacağı konusunda yaşanan tartışmalar, sürecin gecikmesine neden oldu.

Uzakdoğu turu kapsamında Laos’u ziyaret eden Dışişleri Bakanı John Kerry, görüşmelerin daha ilk günden başarısız olmasındansa birkaç gün geç ancak doğru şekilde başlamanın daha iyi olduğunu söyledi.

Kerry ayrıca bazı muhalif liderlerin görüşmelere katılma baskısı altında olduklarını dile getirmeleri üzerine Amerika’nın muhaliflere verdiği desteği yineledi.

”Amerika’nın tavrında bir değişiklik yok” diyen Bakan Kerry, muhalifleri siyasi, mali ve askeri yönden desteklediklerini dile getirdi.

Kerry, Devlet Başkanı Beşar Esat’ın kaderi dahil Suriye’nin geleceğini eninde sonunda Suriye’deki tarafların belirleyeceğini de vurguladı.

Kerry ayrıca Suriye hükümetinin görüşmelerde tutumunu değiştirmeyeceğine dair verdiği işaretleri ciddiye almadı.

Birleşmiş Milletler daha önce de iki kez Suriye’deki taraflar arasında anlaşma sağlamaya çalışmış, ancak barış için yapılan girişimler fazla ilerleme kaydedilemeden sona ermişti.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG