Erişilebilirlik

Çavuşoğlu’ndan Erbil’e Uyarı


Irak’ın başkenti Bağdat’ı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne, 25 Eylül'de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumunu iptal etmesi gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu’ndan Erbil’e Uyarı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi'yle ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, “Erbil'den beklentimiz son derece sade ve nettir; bu da referandum kararının iptal edilmesidir" dedi.

Çavuşoğlu, "Kerkük'te bölgesel yönetimin bayrağının asılmasının ve Erbil'in adımlarının yanlış olduğunu söyledik" diye konuştu. Dışişleri Bakanı, Kürtler’in menfaatinin ve geleceğinin Irak'ın birlik ve beraberliğinde olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi'ylle Başika'daki Türk üssü konusunun ele alındığını da belirtti ve "Başika, Irak'ın toprak ve sınır bütünlüğünü ihlal etmek için kurulmadı” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Başika kampının fonksiyonu, stratejisi ve geleceğiyle ilgili kararı beraber vereceklerini tekrarladı ve bu konudaki özel temsilcilerin de teknik görüşmeleri sürdürdüğünü aktardı.

Irak Dışişleri Bakanı Caferi de, "Görüşmede Başika'daki Türk birliklerinin hızlı bir şekilde oradan çekilmeleri talebinde bulunduk" dedi.

Geçen hafta Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani'yle telefonda görüşen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, bağımsızlık referandumunun bölgede IŞİD'le mücadele gibi önceliklerin arka planda kalmasına yol açacağı çekincesini iletmişti. Barzani'nin danışmanlarından Hoşyar Zebari ise haber ajansı Reuters’a yaptığı açıklamada, referandumda kararlı olduklarını belirtmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG